Konst som social omvandling

 

(Click here for an english version)

Konst som social omvandling är en distanskurs för dig som vill använda konstnärliga strategier för att ompröva maktrelationer till ekologi, det rurala och urbana, det mänskliga och icke-mänskliga. Den erbjuder praktiska metoder, teoretisk grund och konstnärliga experiment som utmanar och påverkar samhället, från lokala initiativ till globala sammanhang, i en kollektiv läromiljö. Kursen utgår från “konstnärlig folkbildning” för att gemensamt utforska konstens sociala förmåga att omvärdera akademiska och levda kunskaper, ämnesområden och sammanhang, för att därigenom (om)bilda vår samtid.

Under kursen kommer vi att besöka och sätta oss in i olika exempel på initiativ, projekt och platser. Varje träff är strukturerad kring ett fokusområde där vi utforskar hur vi kan mötas i olika format av “görande”. Detta kan exempelvis vara att göra keramik, tälja, syra grönsaker eller screentrycka. I görandet skapar vi gemenskap, öppnar upp för diskussioner och producerar material vi kan använda oss av under kursens gång. Vi kommer röra oss mellan mikro- och makroperspektiv, sätta oss in i experimenterande levnadssätt och handens kunskaper, för att tillsammans förstå hur detta kan vara ett sätt att skapa samhällsomvälvande politik.

Struktur

Konst som social omvandling är på 50% och pågår från augusti 2025 till juni 2026. Kursen inkluderar:

  • Fem eller sex fysiska träffar, torsdag-söndag spridda under året. Vissa av dessa träffar genomförs genom besök i Helsingfors, Växjö och i Umeåtrakten.

  • Digitala träffar sker veckovis och inkluderar gemensamma workshops och föreläsningar med  nationella och internationella forskare, aktivister, konstnärer och designers. Under dessa möten diskuterar vi teoretiska texter, samt din praktik och era projektidéer.

Gästföreläsare

Exempel på gästföreläsare inkluderar:

  • Yvonne Billmore (SOLU), Binna Choi (Casco projects), Filippa de Vos (utvecklingssamordnare för bild och form i Region Kronoberg), Signe Johannessen, (konstnärlig ledare på Art lab Gnesta), Maya Hey (CSSM), Sergio Montero Bravo (KF-huset), mirko nikolic (konstnär/aktivist), Maximiliaan Royakkers, Helena Selder (BAC), Gregory Scholette (Social practice på CUNY), Mick Wilson (Director of Doctoral Studies på HDK-Valand) med flera.

Undervisning sker delvis eller helt på engelska beroende på gruppens sammansättning och inbjudna föreläsare. Du som deltar kanske redan driver konst och kulturprojekt eller funderar på att göra det. Vi välkomnar olika praktiker/yrkesbakgrunder; du kanske är sjuksköterska, arkitekt, astrolog, fritidsledare, filmare, fysiker, kock, filosof, dansare eller en mellanchef.

Exempel på träffar

  • Uppstart i Växjö: Under första träffen lär vi känna varandra och besöker Tyrolen – en folkpark i Blädinge – för att utforska folkparkens och folkrörelsernas historia i Kronoberg och Sverige. Därefter fortsätter vi till S:t Sigfrids folkhögskola för workshop i keramik och trä, samt samtal om självorganisering och folkrörelser. Vi möter också Filippa de Vos som leder Region Kronobergs residensprogram Hult – ett tvärdisciplinärt initiativ som kopplar klimatfrågor och samhällsomvandling till landsbygdens kontexter och samarbetsbaserade arbetsmetoder.

  • Helsingfors: I Helsingfors utforskar vi fermentering som konstnärlig och social modell genom delande av bakterie- och konstkulturer. Vi besöker Bioart Society (SOLU) och diskuterar kopplingar mellan konst, vetenskap och samhälle. Tillsammans med Centre for the Social Study of Microbes (CSSM) fördjupar vi oss i bakteriell politik ur mikro- och makroperspektiv och deltar i en workshop med forskare kring mikrober, genus och vetenskap. Vistelsen avslutas med ett publikt event om bakteriekulturer och konstens roll i att bygga gemenskaper.

  • Umeå: På KF-huset i Nordmaling gör vi en workshop kring arkitektur och design för rurala miljöer och icke-mänskliga liv. Vi skapar och diskuterar konstens betydelse för att skapa system kring självhushållning, men även norra Sveriges roll i den så kallade klimatomställningen. Under vistelsen kommer vi att producera en installation på KF-huset.

S:t Sigfrids kurser och utbildningar vänder sig till alla, oavsett tro eller livsåskådning, politisk övertygelse, social och etnisk tillhörighet, funktionsnivå, kön eller sexuell läggning. För oss handlar folkbildning om alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap. Att lära tillsammans, av och med varandra. Vi står upp för allas lika värde och ett demokratiskt samhälle.

Lärare

Konst som social omvandling drivs av Oona Linke och Jens Strandberg som båda har en bakgrund inom konst.

Oona Linke

Oona Linke har en bakgrund inom konst och konsthantverk. Undervisning är centralt i hennes praktik och mellan 2024-25 var hon huvudlärare på Kronobergs konstskola på S:t Sigfrids folkhögskola. Övertygad om vikten av kreativt skapande, att få uttrycka sig, dela erfarenheter och mötas genom görande, för att skapa mer samhörighet i samhället. Linkes arbete utgår ofta från frågor kring bostadspolitik, resursförbrukning och klimatengagemang. Genom materiellt utforskande undersöker hon kontexter, ekonomiska värden, kulturella och sociala betydelser, kopplade till material samt att leva i en tid av pågående ohållbar resursurholkning. I material sitter historier, som kan bearbetas, kombineras och manipuleras för att gestalta det som är svårt att förklara i ord.

Jens Strandberg

Jens Strandbergs konst- och curatoriska projekt präglas av samarbete, självorganisering och ett intresse kring att skapa långsiktiga konstnärliga undersökningar. Hans projekt befinner sig ofta i gränslandet mellan konstpedagogiska övningar, utställningar, performance och curatering. Strandberg har arbetat både nationellt och internationellt, ansvarat för ett flertal utställningar och publikationer samt varit skribent i flera ledande konsttidskrifter. Tidigare projekt inkluderar:  “Bomassan” (2017-19) –ett konstpedagogiskt projekt som undersökte Stockholms bostadspolitik genom att skapa en självorganiserad bomässa, “Home Works”, Konsthall C (2015-18) –ett utställningsprogram som undersökte hemmet och hemmets politik utifrån ett Marxistfeministiskt perspektiv. För närvarande driver han ”Nya nya Norrland”, ett konstnärligt researchprojekt kring det pågående resursuttaget i norra Sverige och “Keep Turning” som använder fermentering bakteriekultur som konstnärlig och socio-ekonomisk modell, grundad i kollektivitet, delandets-ekonomi, experiment och lärande. Publikationer inkluderar: Starter’s (2024), Landing (Lumbung Press, 2023), Home Works – A Cooking Book (Onomatopee books, 2020), Gubbängsutredningen fortsätter (Dokument Press, 2019), Always, Already, Haunting, “Disss-co Haunt” (Whitney Museum, 2019) mfl. Han har även arbetat som konstnärlig- och verksamhetsledare på Transmission gallery (Glasgow, 2008-10), Konsthall C (2015-18), Konstfrämjandet Västmanland (2020-21) och senaste Bie biennal (2024).

Maila socialkonst@sigfrideducation.org om du har frågor!

Ansökan och antagning

ANSÖKAN

Du som fyllt 18 år är välkommen att söka till oss. Sista ansökningsdag är 2 juni 2025 för kursen som startar hösten 2025. Intervjuer sker i mitten av juni.

Ansök så här:

  1. Anmäl dig på Schoolsoft* via länken ”Ansök till Konst som social omvandling” nedan.
  2. Fyll i detta formulär.

* Har du inloggning till Schoolsoft sedan tidigare kan du använda den. Annars ombeds du att skapa en inloggning.

Ansökan skall vara komplett ifylld med bifogade bilagor.

 

ANTAGNING

Antagning och urvalet grundar sig på din ansökan och den intervju som sker med de ansvariga lärarna.

Förkunskaper: gymnasieexamen eller motsvarande. Den sökande ska vara minst 18 år.

För att bli antagen till en ny termin får det inte finnas några skulder till skolan från tidigare terminer.

Den som blir antagen bekräftar sin plats genom att inom angiven tid:

– Skicka in bekräftelseavi (brev eller e-post), i samband med det så accepterar den sökande också S:t Sigfrids folkhögskolas ordningsregler och föreskrifter om bl a alkohol och narkotika.

Kostnaden

Kostnaden för kursen

Undervisningen är kostnadsfri men du behöver finansiera eget boende, resa och logi kopplat till de fysiska träffarna, samt kursens materialkostnader  på 1400 SEK per deltagare.

Kursen är studiemedelsberättigad från CSN, för studier på folkhögskolenivå., 50 % studietakt.

 

Du kanske har frågor om vad som händer om en kurs ställs in, vilka regler som gäller på internatet? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som studerande? Läs mer i avsnittet Studeranderätt på S:t Sigfrids folkhögskola.