Kronobergs konstskola
Kronobergs konstskola på S:t Sigfrids folkhögskola erbjuder en grundläggande konstutbildning som förbereder dig till vidare studier på högre konstnärliga utbildningar i Sverige eller utomlands, men kan också läsas med ett personligt mål som aktiv konstnär efter utbildningen. Första året innehåller teoretiskt och praktiskt grundläggande moment medan andra året fördjupar dina kunskaper.
Vår utbildning bygger på att lärare, med lång pedagogisk och konstnärlig erfarenhet, kontinuerligt följer dig och guidar dig i din personliga utveckling. Gästlärare och föreläsare kommer in som komplement. Vi har små grupper om max 18 deltagare i årskurs 1 och 12 deltagare i årskurs 2.
Det går att söka direkt till årskurs2.
Vi lägger stor vikt vid det öppna samtalet, att alla får komma till tals och att vi lär av varandra.
Konst år 1 (grundutbildning)
Under detta år utvecklar du din estetiska uppfattning, tekniska förmåga och förståelsen av samtidskonsten.
Exempel på kursmoment är:
Kroki: Du övar upp kommunikationen mellan öga och hand, att återge det ögat ser, volymer, rörelse, tyngdpunkter och skuggning.
Måleri: Vi går grundligt igenom måleriets många delar och jobbar både med material, komposition, abstraktion, teori och historia. Vi gör våra egna dukar och grunder, egen oljefärg, äggoljetempera, lim, tusch och gesso m.m. Du får också möjlighet att genom mer experimentella uppgifter utforska måleriets möjligheter, teknik och ditt eget uttryck.
Skulptur: Du introduceras till en mängd olika material och skulpturala processer, till exempel gjutning + formtillverkning, mjuk skulptur, keramik, gips och installation. Vi har en keramikverkstad där vi jobbar både med traditionella och experimentella metoder för att skapa skulpturala former. I mjuk skulptur introducerar vi olika tekniska tillvägagångssätt för att bygga former med tyg, vävning och flexibla material som plast och fibrer. Du lär dig diskutera form, skala, volym och hur man kan jobba med platsspecifika installationer.
Performance: Du får kunskap om hur olika konstnärer både historiskt och inom den samtida konsten använt sig av performance som uttrycksmedel. Du får möjlighet, både individuellt och i grupp, prova på vad performance kan vara.
Screentryck: Du får bekanta dig med screentryck, en tryckteknik som, genom att skapa en schablon, möjliggör multipla tryck av samma motiv.
Idéhistoria/teori: Du får bekanta dig med historiens olika filosofiska idéer och hur de relaterar till konstpraktiken. Vi har öppna diskussioner om konsten, livet och tillvaron.
Konsthistoria: Du får en översikt över konsthistorien med tyngdpunkt på den samtida konsten. Ofta gör vi en land-art-workshop i anslutning till konsthistorien.
Under vårterminen från och med mars månad arbetar vi med olika experimentella projekt där du får tillämpa dina baskunskaper och djupare undersöka ditt eget uttryck och idévärld.
Konst år 2 (fördjupande år)
Under det andra året bygger du vidare på de teoretiska och praktiska grundkunskaper du fick under första året (alternativt från någon annan utbildning).
Du fortsätter att utveckla din kreativa förmåga, tillvägagångssätt och metoder för att uttrycka det du vill. Målsättningen är att förbereda dig för högre konstnärliga studier eller eget självständigt arbete.
År två syftar till att ge dig redskap att driva egna idéer framåt och präglas i stora drag av vad du själv väljer att arbeta med i form av egna personliga projekt. De är ofta formulerade som treveckorsprojekt och avslutas med en genomgång där vi på ett öppet och nyfiket sätt analyserar och talar om både egna och andras verk. Under året ingår även andra kursmoment, till exempel video, dokumenterande fotografi och kroki.
Projekten handleds individuellt där vi genom kontinuerliga samtal mellan lärare och elev försöker ringa in vad det är du vill uttrycka och vilka material och medier som kan passa. I samtalet pratar vi om hur du kan finna dig själv, ditt egna bildspråk och utveckla din kreativitet. Utöver samtalet mellan lärare och elev tycker vi att det är viktigt med ett öppet, tillåtande arbetsklimat där vi lär av varandra och gruppen.
På våren inför ansökningar till konsthögskolor lägger vi stor vikt vid att hjälpa dig att sammanställa en portfolio, uttrycka dig i text och att hitta rätt bland konst-, design- och konsthantverksutbildningar i Sverige och utomlands.
I maj månad har vi en avgångsutställning på Växjö Konsthall där man får visa det gångna årets arbeten.
Lärare
Våra lärare, som alla är verksamma konstnärer, har alla sina olika specialiteter och en stor bredd och mycket erfarenhet för att kunna guida alla elever med olika behov och intressen.
- Magni Moss är lärare med måleri som specialitet.
- Oona Linke undervisar i skulptur och installation.
- Laura Piasta är lärare i skulptur och installation som specialområde. (tjänstledig vt24-ht24)
- Kate Moss undervisar i interdisciplinära studier och text.
- Hampus Forss är vår teckningslärare och leder krokin.
- Eva Cronquist undervisar i konsthistoria.
Förutom dessa fasta lärare gästas vi kontinuerligt av konstnärer från både Sverige och utomlands som håller workshops i video, foto eller annat medium.
Hus, verkstäder och plats
Kronobergs konstskola befinner sig i ett 600 kvm stort hus från 2015, ritat och byggt efter våra behov. Här finns ateljéer, ett stort projektrum/utställningshall, keramikverkstad, skulpturverkstad, snickeri, datorsal, samlingsrum med bibliotek och pentry. Vi har även ett fotolabb för analogt svartvitt fotografi och två extra projektrum i andra byggnader.
Som studerande har du fri tillgång till skolans ateljéer, datasal och vissa verkstäder utöver din schemalagda tid.
S:t Sigfrids folkhögskola, som ligger vackert beläget vid Helgasjön och Hovshaga naturreservat. På skolan finns ett internat där man kan bo med gemensamt kök. På dagarna fikar och äter vi alla i skolans matsal. Det finns också flera andra faciliteter att tillgå som gym, idrottshall, bastu, kapell och tv-rum med biljard och pingisbord.
Resor
Varje år gör skolan en studieresa till en större stad som till exempel Berlin eller annan plats. Där tar vi del av vad som händer på konstscenen just nu och studerar konsten på museer som vi annars bara kan se i böcker. Under året gör vi även resor till Malmö, Stockholm eller till utställningar i närområdet så som Wanås eller Louisiana. Vi besöker också några av våra konsthögskolor på deras öppet hus eller slututställningar.
Utställningar och projekt
Vårens stora slututställning har vi på Växjö konsthall.
Under året presenterar vi också workshops och andra projekt, som till exempel utställningar, i skolans stora projektrum eller i vårt skolgalleri.
Mer om utbildningen
Undervisningen under det första året är indelad i två perioder:
Under den första perioden får du viktiga baskunskaper i många olika konstnärliga tekniker och material men undervisningen sker också på ett sätt som skapar en förståelse för konstens sammanhang historiskt och teoretiskt. Perioden sträcker sig från höstterminens början fram till och med februari månad.
Den andra perioden från mars till och med vårterminens slut ger dig möjlighet att tillämpa dina baskunskaper från den första perioden i längre eller kortare experimentella projektperioder inom t.ex. måleri, skulptur, performance eller installation.
Det andra året bygger vidare på det första året där du fått en grund till att självständigt men med lärarhandledning formulera och driva dina egna projekt. Vid ansökan till konsthögskola lägger vi stor vikt vid vägledning med vad som passar dig och du får hjälp att sammanställa en portfolio.
Många av våra elever studerar vidare på olika konsthögskolor, både i Sverige och i Norden.
Antagna till högskolan de senaste åren
Lavinia Samson, Malmö Konsthögskola
Philip Wåxnäs, Arkitekthögskolan i Lund, Designhögskolan, Umeå
Anna-Lisa Fransson, Fri Konst, Konsthögskolan i Umeå
Aron Hedqvist, Umeå Konsthögskola
Jenny Hellström, Bergens konsthögskola, Oslo konsthögskola, Intervju Valands och Umeå Konsthögskola
Fanny Fagerström, 1:a intag Kungliga Konsthögskolan
David Börjesson, Keramik Capellagården Öland
Evelina Sandall, Reserv keramik HDK Göteborg
Leila Hasch, Intervju Bergen
Sofie Gustavsson, Bergens Konsthögskola.
Magdalena Holmberg, 1:a intag Kungliga Konsthögskolan
Mensud Krvavac, Intervju Frikonst Konstfack
Karsten Malmquist, The Game Assembly Malmö
Isabel Tegström, Keramik och glas Konstfack
Rasmus Lundin, 1:a intag Kungliga Konsthögskolan, Intervju Tromsö, Bergen
Moa Eriksson Takman, arkitektur KTH Stockholm
Juan-Oscar Guzman Svensson, Fri konst Konstfack Stockholm
David Blomkvist, Kungliga Konsthögskolan
Jaqueline Ståhl, Växjö universitet – design
Polina Chernitskaya, Trondheim konsthögskola
Liza Trullson, Oslo konsthögskola
Sofia Hesselstrand, Arkitekturhögskolan Umeå
Kursansvariga lärare
Oona Linke, skulptur och installation
Kate Moss, interdisciplinära studier och text
Vill du veta mer om utbildningen?
Maila konst@sigfrid.se
Fler lärare
Magni Moss, måleri
Laura Piasta, skulptur och installation (tjänstledig vt24 och ht24)
Hampus Forss, teckning och måleri.
Eva Cronquist, konsthistoria.
Gästlärare/föreläsare
Daisy Madden-Wells
Peter Larsson
Michele Di Menna
Angelica Falkeling
Bergur Andersson
Jens Lindqvist
Matthew Richardsson
Anna Woof-Dwight
Elisabeth Frieberg
Rasmus Ramö Streith
Katharina Niebergal
Emma La Morte
Ben Marvin
Kate Moss
Martin Schibli
Åsa Jungelius
Mats Bigert
Filippa Kallhed
Johannes Brander
Emelie Carlén
André Talborn
Merzedes Sturm-Lie
Petter Dahlström Persson
Läs mer
Ansökan
Ansökan är stängd.
Har du inloggning till Schoolsoft sedan tidigare kan du använda den. Annars ombeds du att skapa ett inloggning. Följebrev och arbetsprover kan du bifoga som filer (pdf, jpg, word).
Utöver uppgifterna i samband med ansökan vill vi att du bifogar ett följebrev där du beskriver dig själv och dina avsikter med att söka kursen. Vidare ska du i brevet skriva om ditt bildskapande.
Ansökan skall vara komplett ifylld med bifogade bilagor (betygsdokument, ev. arbetsgivarintyg)
Ansökan till första året: 5 arbetsprover ska bifogas din ansökan (pdf eller jpg). Ett av arbetsproven ska vara ett självporträtt. Du väljer själv vad du vill göra med de övriga arbetsproverna (målning, skulptur, installation etc).
Ansökan till andra året: 10 valfria arbetsprover ska bifogas din ansökan (pdf eller jpg).
Efter sista ansökningsdatum kallar vi ett urval till intervju.
Måltider
Alla elever på skolan betalar för förmiddagskaffe och lunch.
Studentinformation
Skolan där kunskap och människor växer
Du som fyllt 18 år är välkommen att söka till oss. Du som vill studera på allmän kurs måste ha fyllt 18 år det kalenderår som kursen börjar. För dig som vill studera på någon av våra särskilda kurser finns det olika krav på förkunskaper.
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Det du betalar för är mat, boende, material och vissa studieresor. Vår folkhögskola är en internatskola, därför deltar också externatelever i lunch och kaffe. Enstaka måltider eller enbart rum kan skolan inte erbjuda.
Som studerande på folkhögskola är du, beroende på ålder, berättigad till studiehjälp (under 20 år) eller studiemedel (gymnasienivå) från och med höstterminen det år du fyller 20 år. Läs mer om detta under avsnittet studiernas finansiering.
Inom folkhögskolan utgår vi på ett särskilt sätt från dina behov, förkunskaper och erfarenheter. Vårt mål är att du både ska få ökade kunskaper och att du ska få växa som människa. Som studerande hos oss har du också möjlighet att bo på skolans internat, se boende.
Du kanske har frågor om vad som händer om en kurs ställs in, vilka regler som gäller på internatet? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som studerande? Läs mer i avsnittet Studeranderätt på S:t Sigfrids folkhögskola.
Läsårstider 2024 – 2025
Höstterminen 2024 varar från 15 augusti till 19 december.
Höstlov v. 44
Vårterminen 2025 varar från 8 januari till 10 juni.
Sportlov v.8
Påsklov v. 16
Lovdagar 1 maj, 29 – 30 maj, 6 juni
Studiekostnader 2024 -25
Studiekostnaderna justeras varje läsår, inför höstterminen
Kost
Externatelever betalar 2 100 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån) för förmiddagskaffe och lunch (obligatoriskt för alla).
Internatelever betalar 3 300 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån) för frukost, förmiddagskaffe och lunch vardagar. För både externat- och internatelever ingår vissa fester och gemensamma arrangemang.
Därför har vi obligatoriska måltider
Boende Kostnaden för logi är 3 200 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån). Logi avser enkelrum. Uppsägningstiden är en månad.
OBS! Enstaka måltider eller enbart rum kan skolan inte erbjuda. Det finns möjlighet till att laga kvällsmat. Folkhögskolan är en internatskola, därför ska också externatelever delta i lunch och kaffe.
Övriga avgifter
Materialavgift – här ingår bl a olycksfallsförsäkring, internet, visst undervisningsmaterial/förbrukningsmaterial, kopior, licensavgifter och vissa gemensamma aktiviteter. Materialavgiften är 1 600 kr/termin för konst.
Läromedel – säljs genom skolan och faktureras under terminen.
Fakturan – Dina kostnader delas upp i fyra fakturor per terminen med förfallodagar:
Höstterminen: 31/8, 30/9, 31/10 och 30/11.
Vårterminen: 31/1, 28/2, 31/3 och 30/4.
Hela materialavgiften läggs på första fakturan.
Reservation för felskrivningar.