Vi har några lediga platser till Baskurs i kyrkomusik med start 26 augusti. Ansök vi länken längre ner på denna sida eller skicka mail till skolexp@sigfrid.se med kontaktuppgifter.

 

Vårt internatboende fullt läsåret 2020-2021 och därför finns det inga lediga rum på folkhögskolan i samband med träffar för Baskurs i kyrkomusik. För dig som har behov av boende så får vi hänvisa till vandrarhem, hotell eller annat boende. Vi kan rekommendera Everdals vandrarhem som inte ligger så lång från folkhögskolan. Du står själv för denna kostnad.

Baskurs i kyrkomusik – kyrkoåret genom musiken.

1 år deltid/distans

 

Kursen vänder sig till dig som har någon form av musikalisk bakgrund och som längtar efter att verka som församlingsmusiker i någon form.

Kursen vänder sig också till dig som behöver ett år förberedande studier till att söka högre kyrkomusikerutbildning.

 

Mål för kursen

Efter avslutad kurs kan du vara verksam som församlingsmusiker.

 

Kursupplägg

Kursen är upplagd som en ettårig distanskurs på deltid. Det innebär att kursen går att kombinera med arbete eller andra studier. Studierna sker i huvudsak på hemorten. Mellan samlingarna har deltagaren kontakt med handledarna och lärarna via Google Classroom.

Distansstudier med 2 dagar/månad förlagd till folkhögskolan.

Kursdeltagaren har kontakt med den lokala församlingen för övning och möjlighet till praktik. Mellan samlingarna arbetar de studerande också med olika förberedelse- och inlämningsuppgifter.

Träffarna på skolan äger rum torsdag – fredag (om inget annat anges). Rum för övernattning kan finnas för den som önskar.

Torsdagens undervisning 8.30-17.00. Kl 17 är det kvällsmat och kl 18.00 är det mässa i kapellet med efterföljande fika. Fredagens undervisning pågår 8.30-15.00. Morgonbön kl 8.15 torsdag och fredag. På veckomässa och morgonböner finns det möjlighet för kursdeltagarna att medverka.

Lärare

Maria Ingemarsson Berg – kursansvarig
piano, kammarmusik, orgel, körmetodik

 

Kontakta Maria Ingemarsson Berg
mingemarssonberg@gmail.com

 

Utbildning
Maria Ingemarsson Berg är utbildad pianist vid musikhögskolorna i Göteborg, Malmö och Oslo. Hon har också en magisterexamen i kördirigering från Högskolan för scen och musik i Göteborg samt kantorsexamen.

Lite om
Maria hade länge Göteborg som bas för en frilanskarriär som pianist och har förutom många konsertuppdrag, arbetat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Göteborg Wind Orchestra med flera. Sedan 2014 är Maria musikaliskt ansvarig för SmålandsOperans sommaruppsättningar. Sommaren 2015 flyttade Maria tillbaka till födelsestaden Växjö och arbetar numera med Växjö som bas om pianist, ackompanjatör och kyrkomusiker.

Ansök till Baskurs i kyrkomusik

Ansökan är för närvarande stängd. Nästa kursstart sker preliminärt hösten 2023 eller hösten 2024.

Gemensamt för Sveriges folkhögskolor är att man numera ansöker till kurser och utbildningar via Schoolsoft. Klicka på länken nedan.

Ansökan görs genom att fylla i ansökan och bifoga ett personligt brev där du:

  • Berättar om din musikaliska bakgrund och varför du vill gå kursen

Du kommer efter det bli kallad till intervju och spel/ sångprov. Förbered ett valfritt instrumentalt stycke på klaverinstrument (piano/orgel) och en valfri sång med eget ackompanjemang.

 

Antagning

Antagning sker via antagningsprov på S:t Sigfrids folkhögskola, se sigfrid.se för aktuellt datum.

Urvalet grundar sig på din musikaliska erfarenhet, antagningsprovet och samtalet med de ansvariga musiklärarna och representanter från det kyrkliga arbetslaget.

Förkunskaper: gymnasieexamen eller motsvarande. Den sökande ska vara minst 18 år.

 

Den som blir antagen bekräftar sin plats genom att inom angiven tid:

– Skicka in bekräftelseavi (brev eller e-post), i samband med det så accepterar den sökande också S:t Sigfrids folkhögskolas ordningsregler och föreskrifter om alkohol och narkotika.

– Betalar en bekräftelseavgift (som är en förskottsbetalning för kosten).

 

För att bli antagen till en ny termin får det inte finnas några skulder till skolan från tidigare terminer.

Antagning
För att bli antagen till en ny termin får det inte finnas några skulder till skolan från tidigare terminer.

Alla elever på skolan betalar för förmiddagskaffe och lunch.

Studiekostnader Baskurs i kyrkomusik

Undervisningen
Undervisningen är kostnadsfri, du betalar för kost, logi, läromedel samt en bekräftelseavgift.

Kostnad* för mat och logi läsåret 2021 – 2022
Alla kursdeltagare betalar för kost 2 200 kr/termin (lunch dag 1 till lunch dag 2, inkl kvällsmat).

Information om logi
För kursdeltagare som önskar bo på skolan tillkommer kostnad för logi och frukost på 300 kr/natt (inkl. sänglinne och handdukar). Begränsat antal rum.

Alla samlingar är obligatoriska. Kostnaden för kost är en terminsavgift. Eventuell återbetalning görs endast vid sjukdom och då krävs det läkarintyg.

Därför har vi obligatoriska måltider

Övriga kostnader
Registreringsavgift – du betalar en avgift på 300 kr/termin för att bekräfta din plats när Du blivit antagen. Avgiften är en förskottsbetalning för kosten: Den betalas i förskott men återbetalas ej vid återbud eller avbrott.
Serviceavgift 250 kr/termin, i serviceavgiften ingår försäkring, IT-kostnader och vissa gemensamma aktiviteter.
Kopieringsavgift och litteraturavgift tillkommer.

*Med reservation för ändringar.

Studiemedel/CSN
Kyrkans grundkurs ges på deltid/distans och kan berättiga till studiemedel, kontakta skolan för mer information.