ÅTERBRUK & HÅLLBART BYGGANDE 2021

Uppdaterad 8 nov 2021

Besked om när nästa kurs skall ges kommer i början av 2022.

Här nedan finns presentationen av hur kursen sett ut hittills – som inspiration.

Grundkurs – Tiny House

Kursen vänder sig till dig som under ett år vill:

  • Praktiskt lära dig att bygga ett litet hem.
  • Få självförtroende att börja bygga & kunskapen att göra ekologiska, hållbara och resursmedvetna val i ditt eget husprojekt.
  • Kursen passar dig som är kritisk till dagens byggande och blir nyfiken av frågan: Hur påverkar mitt val av boende globala resurser, samhällsutveckling, ekonomi och hälsa?

Kursinnehåll

Under grundkursen lär ni er de moment som behövs för att bygga ett stabilt, tätt och hållbart hus. Vi bygger stommar, klär dem med panel och tak och sätter in fönster och dörrar.

Vilka material vi arbetar med är beroende av tillgången till återvunnet material. Vi arbetar främst med trä och med ett speciellt fokus på mobilt boende.

Målet är att bygga små flyttbara bostadshus. Ni kommer också att utföra invändig byggnation och isolering av befintliga småhus, som tidigare kursdeltagare byggt. Arbetet på plats görs i team.

Husen som byggs ägs av Tyrolen och är ett delprojekt i uppbyggnaden av att framtida vandrarhem.

Syfte

Syftet är att stödja och möjliggöra ett kritiskt förhållningssätt till samhälleliga system och kulturella normer som präglar våra personliga val och uppmuntra en blick av samband. Det gör vi genom att fördjupa oss både praktiskt och personligt i frågor om resursmedvetet levnadssätt, ekologiskt och hållbart boende och husbyggande med återanvända & ekologiska material. Vi kommer att titta på husbyggande utifrån ekonomi, teknik, formgivning, klimat, energi, hälsa, leverne, omställning och samhällsförändring.

Om utbildningen

Kursen drivs av S:t Sigfrids Folkhögskola i samarbete med föreningen Tyrolens Vänner och det sociala företaget Macken Växjö som är initiativtagare till kursen som startade 2014. I utbildningen varvas teori och reflektion med praktik. Den teoretiska & praktiska undervisningen äger rum på folkparken Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta. Macken bidrar även med återvunnet byggmaterial som samlas in på Mackens insamlingscentral i Växjö.

Mer info om Tyrolen: www.tyrolen.se & www.facebook.com/tyrolerhatt

Mer info om Macken: www.macken.coop www.facebook.com/Macken-Växjö-269400443176349.

Mer info om S:t Sigfrid: www.sigfrid.se & www.facebook.com/sigfrid.se

Läroprocess

Samarbete och teambaserat lärande – vi lär av varandra och tillsammans. Vi bygger hus ihop och därför är samarbete och ledarskap viktiga delar i kursen.

Action learning –  Vi tror vi lär oss allra mest när vi varvar praktiskt görande med reflektion.

Misstagens pedagogik – Vi vill ge plats att våga testa, misslyckas och pröva oss fram.

Integrerande – Vi vill hjälpa deltagare att integrera insikter och ny kunskap i sitt liv.

Kurstider 2020

Kursen är distanskurs på halvfart med 8 träffar på plats i Blädinge, totalt 31 dagar på plats.

Du förväntas göra olika uppgifter enskilt och i grupp, både praktiska, reflekterande och undersökande mellan träffarna. Kursen avslutas med ett eget individuellt projekt där du praktisk fördjupar dig. Det kan exempelvis vara ett eget byggprojekt, volontär i någon annans, fördjupning i en speciellt byggnadsmetod med mera.

Man kan inte bygga och inreda på distans – det innebär att alla deltagare är med vid varje tillfälle.

Du som deltagare kan ansöka om ledighet vid något enstaka tillfälle. Minst 80% närvaro krävs för att bli godkänd på kursen.

Kursen börjar den 2 mars 2020 med en uppgift som görs på distans. Första fysiska samlingen är 21- 22 mars. Se hela schemat nedan.

Preliminärt schema, vissa ändringar kan ske!

v.12  21- 22 mars Återbruk tillfälle 1 Uppstart (lördag- söndag)

v.15  6- 9 april Återbruk tillfälle 2 (måndag- torsdag)

v.20  11- 15 maj Återbruk tillfälle 3 (måndag- fredag)

v.26  22- 26 juni Återbruk tillfälle 4 (måndag- fredag)

 

Situationen md Civid-19 gör att kursen pausas under hösten 2020.

Återbruk på sociala medier

Följ bygget av de tre husen på facebook och instagram. Tryck på ikonerna för att komma till respektive sida.

 

 

Reportage från SR P1

I programmet Godmorgon Världen kan du lyssna på ett reportage om trenden med mikroboende och intervju med Maria Richter Simsek, som varit initiativtagare och handledare till Återbrukskursen.

Lyssna här >>

Tiny House

Vi hämtar inspiration ifrån

Tiny House /Hus på hjul? är en arkitektur och en växande samhällskritisk rörelse som förespråkar att leva enkelt i små hus. Man föredrar ofta design framför storlek, där möbler och ting har flera användingsområden och syften. Tiny houses är en reaktion på den ekonomiska krisen och den ökad konsumtion och använding av naturresurser som stora hem innebär. Mindre hem har mindre ekologisk påverkan på naturen och möjliggör alternativa levnadssätt.

Mer inspiration  »

Kontaktperson

Kursledare:

Ola Chandrakaí
Thors ÅS Återbruk & Snickeri
tel: 0733- 86 01 01
mail: oasenslind@gmail.com

Tyrolen:
Jacob Hector, Tyrolens Vänner
tel: 0738- 358 094
mail: info@tyrolen.se

Kursens ämnen

Grundläggande byggkunskap och konstruktion
Återanvänding och konsumtion
Teckning, perspektivritning, modellbygge
Rumslighet & formgivning
Hållbarhetskunskap: Klimatproblematiken och andra miljöutmaningar studeras ur ett helhetsperspektiv på hållbar utveckling
Materialkunskap & verktygshantering
Ekologi och permakultur
Livsfilosofi & samhällsförändring
Samarbete och ledarskap

Ansökan

Ansökan

Ansökan är inte möjlig för tillfället. Information om kommande kurser presenteras under våren 2021.

Ansökan & Antagning

Antagningen görs löpande och ansökan görs senast den 20 januari 2020. Senast den 3 februari meddelar vi om man kommit in eller ej. Efter detta datum kan man söka till eventuella återbudsplatser.

 

Din ansökan till Återbruk – Tiny House

Gemensamt för Sveriges folkhögskolor är att man numera ansöker till kurser och utbildningar via Schoolsoft. Klicka på länken nedan.

Ansökan ska också kompletteras med ett personligt brev (helst pdf) som innehåller följande:

A. Namn, adress, e-post och mobilnummer.

B. Ett personligt brev där du också svarar på några frågor (max två A4-sidor inklusive den kreativa uppgiften)

  1. Vad inspirerar dig just nu inom området för återbruk, hållbarhet och byggande? Det kan vara personer/företag/organisationer med mera.
  2.  Vi reser till framtiden & kursen Återbruk 2020 har avslutats. Vad är det viktigaste du lärt dig under kursen? Vad har utmanat dig mest under året?
  3. Kreativ uppgift: Gör en skiss på hur ditt eget Tiny House skulle kunna se ut.
  4. Hur har du hört talas om kursen Återbruk?

Vi ser fram emot att läsa din ansökan!

 

Intervju och antagning 

Steg1: Ansök digitalt inkl personligt brev senast 13 januari 2020. Obs. Är din ansökan inte fullständig kan du inte bli antagen. 

Steg 2: Intervju via Skype eller telefon. Vi gör ett urval utifrån din skriftliga ansökan och kontaktar dig som går vidare till intervju via e-post. Obs: Alla som ansöker blir inte intervjuade. Om du missar detta mail har vi tyvärr inte möjlighet att göra intervju senare. Intervjun sker via Skype eller telefon vid en avtalad tid. Då har du möjlighet att ställa frågor till kursledarna. Syftet är att få lära känna dig som söker kursen och förstå din motivation. Syftet är också att ge en bild av kursens innehåll och pedagogik.

Steg 3: Du som blivit antagen kontaktas via e-post eller brev.

Under vecka 6 får du e-post eller brev om du har blivit antagen till kursen. Om du inte blivit kontaktad via e-post eller brev är du inte antagen eller placerad i reservkön.

Vi gör ett urval utifrån motivation och en idé om gruppdynamik. Vi tror att en grupp med olika erfarenheter och bakgrund lär mer tillsammans. Tappa inte modet om du inte kommer in i år, sök igen!

Ansökan

Ansökan är inte möjlig för tillfället. Information om kommande kurser presenteras under våren 2021.

Ansökan ska vara komplett ifylld och det personliga brevet ska bifogas.

En hälsodeklaration fylls i i samband med kursstart.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri, du betalar för läromedel samt en bekräftelseavgift. Kostnaden för mat och logi står deltagaren själv för.

Mat och logi

Kursdeltagarna bor i Blädingegården, en klassisk bygdegård ca 2 km från Tyrolen. Där finns 4 mindre rum och en stor festsal där även några av de teoretiska lektionerna kommer att vara. I huset finns madrasser, kuddar, och filtar men alla får ta med sig egna lakan eller sovsäckar. Det är ganska enkel standard men vi har märkt att det är bra för sammanhållningen att bo gemensamt. Om någon absolut inte vill bo där så får man diskutera det med kursledarna vid intervjutillfället.

På gården hjälps man att hålla i ordning och försöker att dela upp hushållssysslor och matlagning på ett rättvist sätt. Bra om man försöker ha olika matlag som lagar middag och frukost och om man gör lunchlådor som man kan ta med till byggplatsen.

Vi äter medhavd lunch och fika under byggdagarna. Maten står kursdeltagarna själv för. Uppvärmningsmöjlighet finns, det finns dock ej tid för matlagning under kurstid.

Kaffe och te bjuder Tyrolen på varje byggdag.

Mer information om boendet och priserna kommer inom kort!

Övriga kostnader
Förskottsbetalning – du betalar 300 kr för att bekräfta din plats när du blivit antagen. Avgiften är en serviceavgift som betalas för hela kursen i förskott men återbetalas ej vid återbud eller avbrott.

Serviceavgift – 300 kr/termin. I serviceavgiften ingår försäkring under skoltid.

Mat – 500 kr, täcker kostnaden för mat och boende under första och sista träffen

Boende – ca 2 000 kr, lite beroende på hur många som går kursen.

Läroböcker
Kostnaderna för eventuell kurslitteratur tillkommer.

*Med reservation för ändringar.

Utrustning

Till första samlingen måste du ha med dig arbetskläder inklusive skyddsskor med stålhätta & spiktrampskydd, hörselskydd och skyddsglasögon.

Har du dessutom skruvdragare, hammare, handsåg, tumstock kan du ta med dig detta. Annars kan du avvakta tills efter första samlingen. Du kommer att behöva dessa verktyg längre fram i kursen! Men vi kommer att prata verktyg under första träffen.

OBS: Bygget sker till största delen utomhus. Kläder efter väder!