ÅTERBRUK & HÅLLBART BYGGANDE 2018

Vi planerar ny kurs för 2019. Mer information kommer inom kort.

 

Grundkurs & Påbyggnadskurs

Kurserna vänder sig till dig som under ett år vill:

 • Praktiskt lära dig att bygga ett litet hem.
 • Få självförtroende att börja bygga & kunskapen att göra ekologiska och resursmedvetna val i ditt eget husprojekt. Vi tror att du kanske har drömmar om att bygga ditt eget hem och en stark tro att det måste finnas något hållbart, billigt och resursmedvetet sätt att bygga det på.
 • Kursen vänder sig till dig som är kritisk till dagens byggande och blir nyfiken av frågan: Hur påverkar mitt val av boende globala resurser, samhällsutveckling, ekonomi och hälsa?

Återbruk Grundkursen – Tiny house

Under grundkursen bestämmer vi utseende och fönstersättning. Vi lär oss de olika momenten som behövs för att bygga ett stabilt, tätt och hållbart hus. Vi bygger stommar, klär den med panel och tak och sätter in fönster och dörrar.

Om husen

Vilka material vi arbetar med är beroende av tillgången till återvunnet material. Vi arbetar främst med trä och i år ett speciellt fokus på mobilt boende.

Målet är att bygga tre små (ca 15 kvm) flyttbara bostadshus för åretruntboende. Husen kommer att byggas i team.

Husen som byggs ägs av Tyrolen och är ett delprojekt i uppbyggnaden av ett framtida vandrarhem.

 

Återbruk Påbyggnadskurs  – hållbar inredning

Under påbyggnadskursen så arbetar vi vidare med förra årets hus och fortsätter på insidan. Vi tittar på inredningsbehovet, jobbar med väggbeklädnad, isolering och den fasta inredningen. Vi förbereder el- och vattendragningar m.m.

Påbyggnadskursen vänder sig i första hand till elever som har genomgått grundkursen, men i mån av plats kan vi ta in elever med motsvarande förkunskaper och erfarenheter i enklare byggnadsteknik.

 

Gemensamt för grundkursen och påbyggnadskursen

Syfte

Syftet är att stödja och möjliggöra ett kritiskt förhållningssätt till samhälleliga system och kulturella normer som präglar våra personliga val och uppmuntra en blick av samband. Det gör vi genom att fördjupa oss både praktiskt och personligt i frågor om resursmedvetet levnadssätt, ekologiskt och hållbart boende och husbyggande med återanvända & ekologiska material. Vi kommer att titta på husbyggande utifrån ekonomi, teknik, formgivning, klimat, energi, hälsa, leverne, omställning och samhällsförändring.

Om utbildningen

Kurserna drivs av S:t Sigfrids Folkhögskola i samarbete med föreningen Tyrolens Vänner och det sociala företaget Macken Växjö som är initiativtagare till kursen som startade 2014. I utbildningen varvas teori och reflektion med praktik. Den teoretiska & praktiska undervisningen äger rum på folkparken Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta. Macken bidrar även med återvunnet byggmaterial som samlas in på Mackens insamlingscentral i Växjö.

Mer info om Tyrolen: www.tyrolen.se & www.facebook.com/tyrolerhatt). 

Mer info om Macken: www.macken.coop www.facebook.com/Macken-Växjö-269400443176349.

Mer info om S:t Sigfrid: www.sigfrid.se & www.facebook.com/sigfrid.se

Läroprocess

Samarbete och teambaserat lärande – vi lär av varandra och tillsammans. Vi bygger hus ihop och därför är samarbete och ledarskap viktiga delar i kursen.

Action learning –  Vi tror vi lär oss allra mest när vi varvar praktiskt görande med reflektion.

Misstagens pedagogik – Vi vill ge plats att våga testa, misslyckas och pröva oss fram.

Integrerande – Vi vill hjälpa deltagare att integrera insikter och ny kunskap i sitt liv.

Kurstider 2018

Kurserna är distanskurser på halvfart med 7 träffar (måndag-fredag). Du förväntas göra olika uppgifter enskilt och i grupp, både praktiska, reflekterande och undersökande mellan träffarna. Kursen avslutas med ett eget individuellt projekt där du praktisk fördjupar dig. Det kan exempelvis vara ett eget byggprojekt, volontär i någon annans, fördjupning i en speciellt byggnadsmetod med mera.

Man kan inte bygga och inreda på distans – det innebär att alla deltagare är med vid varje tillfälle.

Du som deltagare kan ansöka om ledighet vid något enstaka tillfälle. Max 20 % frånvaro för att bli godkänd på kursen krävs.

Kursen börjar 5 mars 2018 med en uppgift som görs på distans. Första fysiska samlingen är 19-23 mars. Se schemat nedan.

Preliminärt schema

v.12  19- 23 mars Återbruk tillfälle 1

v.16  16-20 april Återbruk tillfälle 2

v.20  14-18 maj Återbruk tillfälle 3

v.24  11-15 juni Återbruk tillfälle 4

v.35   27-31 aug  Återbruk tillfälle 5

v.39   24-30 sept  Återbruk tillfälle 6 med utställning för allmänheten söndagen

1 okt- 14 dec Eget arbete/projekt på deltid

v.50   15-16 dec (lördag-söndag) Återbruk tillfälle 7 Avslutning

Återbruk på sociala medier

Följ bygget av de tre husen på facebook och instagram. Tryck på ikonerna för att komma till respektive sida.

 

 

Reportage från SR P1

I programmet Godmorgon Världen kan du lyssna på ett reportage om trenden med mikroboende och intervju med Maria Richter Simsek, som varit initiativtagare och handledare till Återbrukskursen.

Lyssna här >>

Tiny House

Vi hämtar inspiration ifrån

Tiny House /Hus på hjul? är en arkitektur och en växande samhällskritisk rörelse som förespråkar att leva enkelt i små hus. Man föredrar ofta design framför storlek, där möbler och ting har flera användingsområden och syften. Tiny houses är en reaktion på den ekonomiska krisen och den ökad konsumtion och använding av naturresurser som stora hem innebär. Mindre hem har mindre ekologisk påverkan på naturen och möjliggör alternativa levnadssätt.

Mer inspiration  »

Lärare

Stephan Hruza
kursansvarig

Stephan Hruza är kursansvarig och har tidigare hällt i den praktiska handledningen, undervisat i konstruktionslära, byggteknik och formgivning. Han är utbildad möbelsnickare, möbelformgivare och byggnadssnickare är verksam på Macken ekonomisk Förening med ansvar för b.l.a. Macken Design. Undervisa på Linnéuniversitet på Designlinjen för hålbar utveckling.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Stephan

stephan@hruza.se

Bo Rutter
byggansvarig

Driver eget företag som snickare och konstnär. Kommer att stå för praktisk handledning av byggprocessen, byggteknik och konstnärlig handledning.”

Har du frågor är du välkommen att kontakta Bo.
Kontakta Bo

+46 (0) 736455653

www.Flickr.com/borutter

 

Janna Törnqvist
byggansvarig

Jag har gått bygghantverksprogrammet i Mariestad. Kommer stå för praktisk handledning av byggprocessen med fokus på inredning.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Janna.

0730- 64 14 15

Maria Richter Simsek, föreläsare

Maria Richter Simsek leder läroprocessen och undervisar i samarbete, ledarskap och kreativitet. Hon har bakgrund som processledare, projektledare och är utbildad Kaospilot.

Hon har byggt ett eget Tiny House, där hon idag bor offgrid.
Har du frågor är du välkommen att kontakta Maria.
Kontakta Maria
maria.richter.simsek@gmail.com

Kursens ämnen

Grundläggande byggkunskap och konstruktion
Återanvänding och konsumtion
Teckning, perspektivritning, modellbygge
Rumslighet & formgivning
Hållbarhetskunskap: Klimatproblematiken och andra miljöutmaningar studeras ur ett helhetsperspektiv på hållbar utveckling
Materialkunskap & verktygshantering
Ekologi och permakultur
Livsfilosofi & samhällsförändring
Samarbete och ledarskap

Ansökan

Ansökan görs senast den 15 januari 2018. Vi ser fram emot att läsa din ansökan!

Efter detta datum kan man söka till eventuella återbudsplatser.

Din ansökan till Återbruk – Tiny House

Gemensamt för Sveriges folkhögskolor är att man numera ansöker till kurser och utbildningar via Schoolsoft. Klicka på länken nedan.

Ansökan ska också kompletteras med ett personligt brev (helst pdf) som innehåller följande.

A. Namn, adress, e-post och mobilnummer.

B. Ett personligt brev där du också svarar på några frågor (max två A4-sidor inklusive den kreativa uppgiften)

 1. Vad inspirerar dig just nu inom området för återbruk, hållbarhet och byggande? Det kan vara personer/företag/organisationer med mera.
 2.  Vi reser till framtiden & kursen Återbruk 2018 har avslutats. Du ligger i din hängmatta och tänker tillbaka på året som gått. Vad är det viktigaste du lärt dig under kursen? Vad har utmanat dig mest under året?
 3. Kreativ uppgift: Finn intressanta organiska former i naturen. Reflektera i skiss hur dessa former skulle kunna inspirera en byggnad?
 4. Hur har du hört talas om kursen Återbruk?

 

Din ansökan – Inredning

Gemensamt för Sveriges folkhögskolor är att man numera ansöker till kurser och utbildningar via Schoolsoft. Klicka på länken nedan.

Ansökan ska också kompletteras med ett personligt brev (helst pdf) som innehåller följande.

A. Namn, adress, e-post och mobilnummer.

B. Ett personligt brev där du också svarar på några frågor (max två A4-sidor inklusive den kreativa uppgiften)

 1. Vad inspirerar dig just nu inom området för återbruk, hållbarhet och byggande? Det kan vara personer/företag/organisationer med mera.
 2.  Vi reser till framtiden & kursen Återbruk 2018 har avslutats. Du ligger i din hängmatta och tänker tillbaka på året som gått. Vad är det viktigaste du lärt dig under kursen? Vad har utmanat dig mest under året?
 3. Kreativ uppgift: Gör en färglagd skiss på hur ditt drömboende på 15 kvadratmeter skulle se ut!
 4. Hur har du hört talas om kursen Återbruk?

 

Intervju och antagning – för både Tiny House och Inredning

Steg1: Ansök digitalt inkl personligt brev senast 15 januari 2018. Obs. Är din ansökan inte fullständig kan du inte bli antagen. 

Steg 2: Intervju via Skype. Vi gör ett urval utifrån din skriftliga ansökan och kontaktar dig som går vidare till intervju via e-post. Obs. alla som ansöker blir inte intervjuade. Om du missar detta mail har vi tyvärr inte möjlighet att göra intervju senare. Intervjun sker via Skype eller telefon vid en avtalad tid. Då har du möjlighet att ställa frågor till kursledarna. Syftet är att få lära känna dig som söker kursen och förstå din motivation. Syftet är också att ge en bild av kursens innehåll och pedagogik.

Steg 3: Du som blivit antagen kontaktas via e-post eller brev.

Senast tre veckor efter sista ansökningsdagen får du e-post eller brev om du har blivit antagen till kursen. Om du inte blivit kontaktad via e-post eller brev är du inte antagen eller placerad i reservkön.

Vi gör ett urval utifrån motivation och en idé om gruppdynamik. Vi tror att en grupp med olika erfarenheter och bakgrund lär mer tillsammans. Tappa inte modet om du inte kommer in i år, sök igen!

Ansökan

Skicka in ansökan senast 15 januari 2018.

Ansökan ska vara komplett ifylld och det personliga brevet ska bifogas.

En  hälsodeklaration fylls i i samband med kursstart.

Kostnader

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri, du betalar för läromedel samt en bekräftelseavgift. Kostnaden för mat och logi står deltagaren själv för.

Kostnad för mat och logi
Varje deltagare står för den egna kosten och login. På byggplatsen vid Tyrolen äter vi vegansk hemlagad lunch tillsammans Denna är obligatorisk och ej möjlig att välja bort. Har du allergi måste den styrkas med läkarintyg. Den gemensamma måltiden är viktig för gruppen och sammanhållningen. Kostnad för lunch under hela kursen är 2400 kronor. Te och kaffe bjuder vi på 2 gånger per dag. Mellanmål/fika ordnar ni med själva. Viss försäljning av frukt/godis/fika kommer att finnas på Tyrolen.

Boende erbjuds för de som vill i sovsal i bygdegården i byn för 500 kronor per vecka. Där finns toaletter, dusch, kök, sovplats och samlingssal. I källaren finns madrasser, kuddar och filtar som man får bära upp och använda. Huset ligger ca 2 km från byggplatsen. OBS: Minst 10 personer måste boka för att vi ska kunna hyra huset.

Finns även Blädinge B & B i byn om man vill ha lite mer komfort. Mer info finns på deras Facebooksida >>

För frågor kring boende kan ni kontakta Hanna Evelyndotter på hanna@tyrolen.se

Övriga kostnader
Förskottsbetalning – du betalar 300 kr för att bekräfta din plats när du blivit antagen. Avgiften är en serviceavgift som betalas i förskott men återbetalas ej vid återbud eller avbrott.
Serviceavgift – 300 kr/termin. I serviceavgiften ingår försäkring under skoltid.

Läroböcker
Kostnaderna för eventuell kurslitteratur tillkommer.

*Med reservation för ändringar.

Utrustning

Till första samlingen måste du ha med dig arbetskläder inklusive skyddsskor, hörselskydd och skyddsglasögon.

Har du dessutom skruvdragare, hammare, handsåg, tumstock kan du ta med dig detta. Annars kan du avvakta tills efter första samlingen. Du kommer att behöva dessa verktyg längre fram i kursen! Men vi kommer att prata verktyg under första träffen.

OBS: Bygget sker till största delen utomhus. Kläder efter väder!