”Om att prestera under press”

I fredags hade vi besök av konsertpianisten Per Tengstand som undervisade våra musikelever under hela dagen.

På kvällen hade han i sin tur bjudit in Johan Markusson, Växjö Lakers förste lagkapten. Det var öppet för allmänheten att lyssna till deras samtal om ”Att prestera under press”. Både Per och Johan befinner sig på elitnivå men talade från helt olika perspektiv. Tengstrand som konsertpianist och Markusson som hockeyspelare.

De inledde samtalet kring hur pressen ökade från pojkåren då allt var på lek, till de äldre tonåren då pressen och kraven var ett faktum. Då kom också nervositeten på ett helt annat sätt.

 

Markusson berättar hur han tidigare varit bra på att älta sina misstag men att han sedan började jobba mer med sig själv och försöka påminna sig om hur det hela började. Hockey spelade han för att det var roligt och det var anledningen till att han började spela, även om misstagen är svåra att inte haka upp sig på då det är en viktig match.

-Du måste vara på dig själv med att inte gräma dig. Se framåt istället för bakåt. Försök att inte vara så perfekt hela tiden, uppmanar Johan.

 

Visst finns det skillnad i dessa misstag, beroende på deras skilda yrken.

-Mina misstag under konserter lider jag ju mest själv av, till skillnad från dina Johan. Ingen blir arg för att en pianist spelar fel, som man kanske kan bli arg och besviken på en hockeyspelare som gör en dålig match. Ingen blir sömnlös på grund av mina misstag, skrattar Per.

-Men alla älskar Kalle, ingen gillar Muss Pigg, tillägger Per.

Med den liknelsen menar man att Kalle Anka till skillnad från Musse Pigg kan göra misstag istället för att alltid ”safe:a”. Det kan bli en mycket mer spännande underhållning för den som lyssnar/tittar om man går utanför bekvämlighets-zonen.

 

Per och Johan samtalar också kring skillnaden mellan träning/övning och match/konsert. En del är strålande på träning/övning men kan inte få ut sin fulla potential när det väl gäller, på grund av sin nervositet. Därför är det så viktigt att våga utmana sig och göra saker man inte är bekväm med och börja med det tidigt.

-Tvinga dig att sätta dig i pressade situationer. Utmana sig i små steg och var inte rädd för att misslyckas, uppmanar Johan återigen.

 

Det här med nervositet är klurigt..

-Jag var riktigt bra en säsong och när jag kom på mig själv om att ”nu håller jag på att göra något bra” var det som att slå av en strömbrytare och jag var kass resten av säsongen. Det måste vara något mentalt. Jag tror inte man ska tänka för mycket, säger Johan.

-Mitt bästa tips är att vara så väl förberedd du bara kan när du ska spela upp på t.ex en sökning. Du ska ha spelat stycket så många gånger att det inte kan gå fel. Om du är så förberedd kommer det också att kännas mycket bättre.

Samtidigt är det viktigt att våga, och att våga vara Kalle Anka. Du är ju inte en färdig produkt, säger Per.

 

Avslutningsvis ville Per och Johan uppmana oss åhörare om att ”Ta bort kraven men lägg till ambitionen och straffa dig inte så hårt. Du kan ha krav på att lägga ner tid på att öva, men ha inte krav på din prestation. Flytta också fokus till rätt saker -ha roligt!”