Julhälsning 2017

Så här inför jul tycks det vara musik överallt. Inte minst blir det i juletid tydligt vilken enorm kulturscen kyrkan erbjuder. Och när man lyssnar och ser vilka som framträder blir det också tydligt vilken stor roll S:t Sigfrids folkhögskola spelar i länets kulturliv.

 

En av jultraditionerna i Växjö är att den stora Allemanskören tillsammans md Kronobergarnas musikkår bjuder på adventsmusik i Växjö domkyrka. Det brukar vara fantastiskt och i år hade konserten kryddats upp med de två sångsolisterna Sara Wåhlin och Erik Jonsson, lärare respektive elev vid folkhögskolan. För mig var deras repetition årets första möte med adventsmusiken. Och visst tar musiken tag. När Sara och Erik sjöng den moderna klassikern Koppången i ett vackert arrangemang var det tid för gåshud och njutande rysning.

Helt andra klanger är det när gruppen Halv 14 presenterar sin julkonsert. Då handlar det om en mix av jazz, soul, rock, blues och gospel. Och ett härligt tryck. Stämmor och ackordbyten ligger tätt, tätt, arrangemangen är spännande och ibland får man leta lite inne i alla klangerna för att hitta de bekanta melodierna. Gemensamt för de flesta i gruppen är att de gått något år eller två på S:t Sigfrids folkhögskola.

Nuvarande musikelever har fullt schema. Luciafirande, barnteater och konserter fyller dagarna. Inte minst bjuder den traditionella konserten i domkyrkan på ett blandat program där visa, folkmusik, jazz och klassiskt bildar en av advents vackraste upplevelser. Kanske är konserten med sin stora bredd och med allt vackert sammanvävt julens mest spännande konsert.

Vi är i årets mörkaste tid. Jubileumsåret då S:t Sigfrid fyllde 75 år är snart över. Jubileet och mycket annat kommer Vårdträdet att berätta om under våren. Nu vill vi bara önska er alla

En god jul

och

Ett gott nytt år!