De lär sig svenska i Småland

Bild:

Fr.v. Olaf Meister, Susanne Kiese, Peter Sorg och lärare Roine Andersson

 

Sedan 1993 håller paret Sabine och Roine Andersson sommarkurser i svenska. De studerande brukar till största del komma från Tyskland då paret har en etablerad kontakt med bland annat en tysk folkhögskola. Varje sommar erbjuds möjligheten att läsa det svenska språket under en vecka eller två på vår skola. Några är här för första gången, medan andra är här sin sjuttonde gång.

-Varje år har vi ett tema. I år har vi ”Svensk matkultur” med en särskild inriktning på bröd under andra veckan. På förmiddagarna lär vi oss grammatik, på eftermiddagarna har vi övriga aktiviteter kopplade till temat. Andra dagar, så som idag, har de studerande en ledig eftermiddag där det finns möjlighet att paddla kanot, basta eller åka in till stan, berättar Roine. Roine betonar att det är viktigt att inte bara lära sig grammatiken utan att också få ta del av den svenska kulturen. Det skapar på så sätt en helhet.

Långt in på kvällen bakas det bullar, bröd och kakor i bakstugan på Kronoberg. Studerande Susanne Kiese berättar hur de fått prova på att baka tunnbröd i stekpannor.

-Tunnbröd finns inte hemma i Tyskland, så det var första gången, berättar Susanne.

Som avslutning på veckan får de i grupper redovisa ett undertema.

– Jag har fått undertemat högtidsmat, berättar Susanne.

-I sin presentation har de helt fria tyglar. Det kan vara i teaterform, genom sång eller charader, tillägger Roine.

Varför lära sig svenska?

En del har lockats hit av vänner, genom besök i Sverige och andra genom jobbet. Alla har sin historia om varför de har valt att studera svenska. Sommarkursen på Kronoberg lockar genom den fina gemenskapen och kursens helhetsgrepp. Att kursen är komprimerad är också något som ses som positivt.

Jürgen arbetar till exempel på ett flygbolag och upplever att han har nytta av det svenska språket i jobbet.

-Vi har haft en del flygvärdinnor som studerat här genom åren, tillägger Dagmar Brunow som assisterar i undervisningen.

Susanne fick genom sitt arbete som fastighetsanalytiker kontakt med Sverige. Hon har varit här på affärsbesök. Så småningom bestämde hon sig för att läsa svenska. I år är det Susannes femte år.

– Det är olika teman varje år vilket gör att jag gärna återkommer. Sedan är det alltid lite nya människor, berättar Susanne.

Olaf som är här för nionde gången åkte under sin barndom flera gånger till Sverige. Han har länge velat lära sig ett skandinaviskt språk och valde då svenska.

Ursula fick också i barndomsåren sin första kontakt med Sverige. Det var på 50-talet då Sverige tog emot många tyska fosterbarn. Ursula fick då komma till Nöbbele under ett drygt halvår.

-När jag sedan kom tillbaka till Tyskland sa min mamma att hon inte förstod vad jag sa, berättar Ursula. Sedan har det blivit flera återbesök i Sverige vilket ledde till att jag ville lära mig svenska på riktigt. Det som gör att jag återkommer är att jag får träffa så många människor och att det är så roligt, avslutar hon.

Bild: Alla får läsa ett stycke från ett tidningsuppslag.

Roine ger sedan svar på frågor men också feedback gällande uttal.