Musikutbildning med fyra inriktningar

 

Jazz – klassisk – rytmik – komposition

Som studerande på musiklinjen fördjupar man sig inom en av dessa inriktningar samtidigt som man ingår i musiklinjen som helhet. Det innebär att man arbetar både på djupet med sin utveckling inom den inrikting man går samtidigt som man arbetar/studerar över genregränser. Musiklinjen hos oss är en hel och fristående utbildning på två år och kan också fungera som en mycket bra förberedelse för högre musikstudier. Som studerande kan man välja att gå ett eller två år beroende på förkunskaper och tidigare utbildning.

Jazzinriktning

På jazzinriktningen får du chansen att fördjupa dig i jazz- och improvisationsmusik. I undervisningen läggs stor vikt på samspel, improvisation, sväng och gehörsspel. Även repertoarkännedom, genrebredd samt komposition och arrangering för jazzensemble är viktiga moment.

Ämnen för jazzinriktning

Som studerande med jazzinriktningen får du en chans att fördjupa dig i jazz- och improvisationsmusik. I ensembleundervisningen läggs stor vikt på samspel, improvisation, sväng och gehörsspel. Även repertoarkännedom, genrebredd samt komposition och arrangering för jazzensemble är viktiga moment. Som komplement till detta läser du också jazzteori. Förutom musiklinjens egna konserter görs även kontinuerliga konserter på jazzklubbarna i Växjö och Alvesta.

SAM_5366

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazzensemble
Du musicerar på ditt huvudinstrument tillsammans med andra. Vi arbetar med olika repertoarområden inom din genre.

Jazzteori
Här får du lära dig om harmonier och skalor som blivit vanliga inom jazzgenren. Du lär dig tyda ackordsanalys samt att med hjälp av gehöret känna igen jazztypiska ackord och ackordvändor. Du får också utveckla dina färdigheter i att planka och transkribera musik.

Improvisation
Detta kan du välja som biinstrument. Du har då enskild undervisning med en lärare där ni spelar tillsammans samt utvecklar och övar olika improvisationsmoment.

Musikalisk verkstad
I detta ämne ryms andra konstellationer än dem du har i kammarmusik- & jazzensemblerna. Du musicerar i huvudsak på ditt huvudinstrument i vitt skilda genrer: tango, folkmusik, körverk, egna kompositioner, jazzmusiker och klassiska musiker tillsammans. Förutom din spetskompetens får du möjlighet att arbeta över genregränser och med olika typer av musiker, kompositörer och arrangörer. Som musiker måste du kunna fungera i många olika miljöer. Här uppstår ny musik i nya möten.

Ensemble- och gruppledning
Vi arbetar praktiskt med ledarskapet för en grupp/ensemble. I ämnet ingår bl a dirigering och metodik för att bli en tydlig och kreativ musikalisk ledare.

Musikteori
Här studerar du musiklära, satslära och gehör, men även ämnesövergripande mot ett klingande resultat genom arrangemang och komposition.

Scenisk beredskap
Ämnet innehåller scennärvaro, avspänningsteknik, presentationer och drama.

Rytmik
Ämnet innehåller rytmhärmning, improvisation i rytm & rörelse, udda taktarter, polyrytmik (ex 2 mot 3), uttryck från rörelse till musik, afrocubansk & afrikansk musiktradition, claverytmer samt koordinations- och reaktionsövningar.

Musikhistoria
Du får bekanta dig med västerländsk konstmusik och jazz utifrån reflektivt lyssnande.

Musikteatertillval: På Palladium i Växjö sätter Kronobergs teatergrupp upp en musikteaterföreställning för barn. Om man vill stå på scen som skådespelare eller musiker, komponera musik eller jobba med scenografi och kostym så kan man välja detta som tillval på höstterminen. Föreställningarna brukar visas för ca 1.000 barn varje år och är mycket uppskattade.

Gospeltillval: På vårterminen kan man sjunga och spela gospel. På Gospeltillvalet får man en bred gospelrepertoar och man framträder vid några tillfällen, på eller utanför skolan, under våren.

Musiklinjen i sociala medier

Följ oss på Facebook

icon_instagramFölj oss på Instagram

Lyssna och upplev

Förutom våra egna konserter görs även kontinuerliga framträdanden på jazzklubbarna i Växjö och Alvesta.

Vår musik »

Julia Ekström går andra året på komposition. Lyssna på när Växjö symfoniorkester framförde hennes stycke. Lyssna här >>

Spelningar och konserter

Musiklinjen är flitigt anlitade som musiker i hela Växjöregionen och börjar tidigt bygga sina kontaktnät….

KONSERTKALENDARIUM>>

Projekt

Musiklinjen gör under året lite olika projekt. Årets höstprojekt 2015 var inspelning av Lucia med TV4 där hela musiklinjen samarbetade…

Resor

Musiklinjens förening spelar under året in pengar till en studieresa. De senaste åren har målen varit Warszawa, Prag, London, Paris…

Musiklinjeansvarig

Sara Wåhlin, linjeföreståndare
Rytmik, scenisk beredskap, kör, musikalisk verkstad

Utbildning
Utbildad på Musikhögskolan i Malmö IE-utbildningen/Rytmik med fördjupningsstudier i jazzsång och musikteater.

Lite om
Arbetar även som sångerska och är verksam i duon ”Röster i Rörelse” samt kvartetten ”Spår”. Sjunger det mesta och har gjort allt från Operaroller till solist i storband. Har också medverkat i barnteateruppsättningar samt skrivit egna barnföreställningar som turnerat med länsmusiken. Vid olika tillfällen även undervisat på Musikhögskolan i Malmö, Linnéuniversitet, Oskarshamns folkhögskola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta Sara
musiklinjen@sigfrid.se
070-252 84 49

Mats Nilsson
Jazzansvarig

Utbildning

Utbildad på musiklinjen på Skurups folkhögskola samt lärarutbildning på musikhögskolan i Malmö och verksam som frilansmusiker i Sydsverige. Har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bl.a. Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Lite om

Pianist verksam även som frilansmusiken i Sydsverige. Mats har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bland andra Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Lärare

Jonas Castell – kontrabas, jazzensemble, improvisation

Johan Liedberg – saxofon, jazzensemble, improvisatio

Per Sjödin
Elgitarr, jazzensemble, improvisation

PerSUtbildning

Lite om

Kontakta Per
musiklinjen@sigfrid.se

Kristofer Johansson
Återkommande gästlärare trumset/jazz.

Jerker Lindström 

Saxofonist, sax- och improvisationspedagog.

Utbildning

Utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.Studerat på musiklinjen i Härnösand och sedan Skurups folkhögskola 2 år.

Lite om

Jerkers stora intresse är improvisation och han har ägnat mycket tid åt att tänka ut metoder för hur man kan öva detta. Han har gett ut tre skivor i eget namn med egna kompositioner och har spelat med många olika artister i t ex Anders Berglunds band, frilansat i både storband och smågrupper. Han har också undervisat på Södra latins gymnasium i Stockholm och på musikhögskolan i Stockholm både som saxofonlärare samt i improvisationsmetodik.

 

Matilda Bremer

Blockflöjtist och blockflöjtspedagog.

Utbildning
Matilda är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Dan Laurin, Claudia Müller och Clas Pehrsson, samt vid Malmö Musikhögskola för Cecilia Kjelldén.

Lite om
Matilda är verksam som solist och kammarmusiker inom den tidiga musiken, och arbetar som blockflöjtspedagog på Växjö Kulturskola.

Gästlärare

Ett återkommande inslag är workshops och clinics med olika musiker och pedagoger. Vi har bl a haft besök av..

Per Tengstrand, Peter Asplund, Shai Maestro trio, Isabella Lundgren, Lars Jansson Trio, Ewan Svensson, Karin Lundin, Elise Einarsdotter, Mathias Algotsson trio,Maggi Olin, Olle Steinholtz, Yun Kan 3, Per Thornberg, Double Standards, Krister Jonsson, Pärlor för Svin, Mats Bergström och Jonas Nydesjö, Vindla, Carl-Johan Stjernström och Svenska Stråkkvartetten, Stockholms saxofonkvartett, Jonas Nydesjö, Benedicte Haid, Mats Bergström, Pärlor för Svin m.fl.

Tidigare elev

Cornelia NilssonCornelia Nilsson

”Atmosfären på S:t Sigfrid kom att betyda mycket för mig: en kravlös  och trygg plats belägen i en fantastisk miljö där jag kunde fokusera all min tid på det jag ville göra – skapa musik genom mitt trumspel. Där lades en stabil grund för mitt frilansmusicerande och mina nuvarande musikstudier vid Högskolan för scen och musik i Göteborg”.

Foto: Christer Männikus

Cornelia Nilsson är trummis och gick musiklinjen med jazzinriktning 2011-2012. Hon kombinerar musikhögskolestudier med frilansjobb runtom i Sverige. Hon har bland annat spelat med Karl-Martin Almqvist, Mathias Landaeus, Nina de Heney, Harald Svensson, Ellekari Sander, Bohuslän Big Band. Cornelia är verksam i en rad olika konstellationer.

Klassisk inriktning

Här får du möta och sätta dig in i musik från olika epoker i skiftande ensemblekonstellationer. Målet är att du skall kunna fungera på en hög musikalisk nivå i olika ensemblesammanhang, kunna lösa samspelstekniska problem och ha en god kännedom om uppförandepraxis inom den västerländska konstmusikens epoker.

Ämnen för klassisk inriktning

För den som studerar på den klassiska inriktningen ges stora möjligheter för att utvecklas som solist och kammarmusiker i olika sammanhang. Här får du möjlighet att framträda som solist och kammarmusiker både inom skolan och utanför skolan i Växjö som har ett rikt musikliv.

Som student på den klassiska inriktningen studerar du främst solistiskt spel under dina huvudinstrumentlektioner och får möjlighet till att spela med ackompanjatör/instuderare inför viktiga projekt/spelningar eller antagningsprov.

Det läggs stort fokus i utbildningen på att du som student skall kunna utveckla dina musikaliska färdigheter i ditt instrument så långt som möjligt. Studierna på den klassiska inriktningen är både krävande och lustfyllda!

musik 023Kammarmusik: I kammarmusiken arbetar vi med västerländsk konstmusik från ca 1500 tills idag. Här får du möta och sätta dig in i musik från olika epoker i skiftande ensemblekonstellationer. Målet med kammarmusik- undervisningen är att du skall kunna fungera på en hög musikalisk nivå i olika ensemblesammanhang, kunna lösa samspelstekniska problem och ha en god kännedom om uppförandepraxis inom den västerländska konstmusikens epoker. Det ges många möjligheter till konsertframträdanden, både inom skolan och utanför, bl a i Växjö som har ett rikt musikliv.

Musikalisk verkstad: I detta ämne ryms andra konstellationer än dem du har i kammarmusik- & jazzensemblerna. Du musicerar i huvudsak på ditt huvudinstrument i vitt skilda genrer: tango, folkmusik, körverk, egna kompositioner, jazzmusiker och klassiska musiker tillsammans. Förutom din spetskompetens får du möjlighet att arbeta över genregränser och med olika typer av musiker, kompositörer och arrangörer. Som musiker måste du kunna fungera i många olika miljöer. Här uppstår ny musik i nya möten.

Ensemble- och gruppledning: Vi arbetar praktiskt med ledarskapet för en grupp/ensemble. I ämnet ingår bl a dirigering och metodik för att bli en tydlig och kreativ musikalisk ledare.

Musikteori: Här studerar du musiklära, satslära och gehör, men även ämnesövergripande mot ett klingande resultat genom arrangemang och komposition.

Scenisk beredskap: Ämnet innehåller scennärvaro, avspänningsteknik, presentationer och drama.

Rytmik: Ämnet innehåller rytmhärmning, improvisation i rytm & rörelse, udda taktarter, polyrytmik (ex 2 mot 3), uttryck från rörelse till musik, afrocubansk & afrikansk musiktradition, claverytmer samt koordinations- och reaktionsövningar.

Musikhistoria: Här får du bekanta dig med västerländsk konstmusik och jazz utifrån reflektivt lyssnande.

Musikteatertillval: På Palladium i Växjö sätter Kronobergs teatergrupp upp en musikteaterföreställning för barn. Om man vill stå på scen som skådespelare eller musiker, komponera musik eller jobba med scenografi och kostym så kan man välja detta som tillval på höstterminen. Föreställningarna brukar visas för ca 1.000 barn varje år och är mycket uppskattade.

Gospeltillval: På vårterminen kan man sjunga och spela gospel. På Gospeltillvalet får man en bred gospelrepertoar och man framträder vid några tillfällen, på eller utanför skolan, under våren.

 

musik 008

Musiklinjen i sociala medier

Följ oss på Facebook

icon_instagramFölj oss på Instagram

Musiklinjeansvarig

Sara Wåhlin, linjeföreståndare
Rytmik, scenisk beredskap, kör, musikalisk verkstad

Utbildning
Utbildad på Musikhögskolan i Malmö IE-utbildningen/Rytmik med fördjupningsstudier i jazzsång och musikteater.

Lite om
Arbetar även som sångerska och är verksam i duon ”Röster i Rörelse” samt kvartetten ”Spår”. Sjunger det mesta och har gjort allt från Operaroller till solist i storband. Har också medverkat i barnteateruppsättningar samt skrivit egna barnföreställningar som turnerat med länsmusiken. Vid olika tillfällen även undervisat på Musikhögskolan i Malmö, Linnéuniversitet, Oskarshamns folkhögskola.

 

Kontakta Sara
musiklinjen@sigfrid.se
070-252 84 49

Mats Nilsson
Jazzansvarig

Utbildning

Utbildad på musiklinjen på Skurups folkhögskola samt lärarutbildning på musikhögskolan i Malmö och verksam som frilansmusiker i Sydsverige. Har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bl.a. Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Lite om

Pianist verksam även som frilansmusiken i Sydsverige. Mats har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bland andra Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Gabriel Szamosi
Cello, kammarmusik.

Utbildning
1 år vid musikhögskolan i Stockholm IE programmet för Mats Rondin. 5 år vid musikhögskolan i Göteborg, Musikerprogrammet med Torleif Thedèen som lärare. Därefter vidare studier i Köpenhamn för Anders Grön.

Lite om
Arbetar som frilansmusiker och med cello/kammarmusikundervisning. Har som frilansmusiker spelat med de flesta professionella orkestrar mellan Helsingborg och Sundsvall. Har varit solocellist vid tre operaproduktioner i Växjö. Mycket inriktad på Kammarmusik där han spelat i ett flertal konstellationer. Bla tillsammans med Wieska Szymczynska. Är Svergerepresentant för KHANA. (Kato Havas association for the new approach (of stringplaying)) Brukar undervisa vid sommarkurser Växjö och Jönköping.

 

 

Helene Olaison
Klassiskt piano, kammarmusik.

Utbildning
Musikhögskolan i Malmö, IE-utbildning klassisk piano. Pedagogisk fortbildning ”Från tass till lejonklo” vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm. Vadstena folkhögskolas pianolinje. Medlem i EPTA, pianopedagogförbundet i Sverige.

Lite om
Är verksam som pianist, kammarmusiker och pianopedagog. Musicerar i många olika kammarmusikaliska projekt och har stor erfarenhet som ackompanjatör. Undervisar som pianopedagog vid Växjö Kulturskola och S:t Sigfrids folkhögskola. Under 2015, medverkar i ett flertal kammarmusikaliska projekt och en miniturné med soloprogram ”Nordisk pianolyrik”.

Kontakt
0766-21 68 36
helene.olaison@skola.vaxjo.se
www.heleneolaison.se

Hans Linden

Sång- och röstpedagog

Utbildning

Musikhögskolan i Örebro och KTH.

Lite om

Hans Linden arbetade som lärare på musiklinjen på S:t Sigfrids folkhögskola mellan 1979 och 1995 och har sedan dess bland annat arbetat på Linnéuniversitetet och som frilans. Ett stort antal musiklärare, sångpedagoger och operasångare har under Hans ledning slussats vidare från grundutbildningen till högre utbildningar. Hans har sjungit solo i oratorier över större delen av landet, gett egna konserter, deltagit i åtskilliga professionella ensembler och är engagerad i amatörteatersammanhang. Han är som pensionär sedan flera år fortfarande aktiv som sångsolist/ensemblesångare.

Kontakt
musiklinjen@sigfrid.se

Britta Holger
Oboe och kammarmusik.

Utbildning

Musikhögskolan i Göteborg 1989-94. Musikerlinjen. Huvudinstrument: oboe, biinstrument: cembalo Guildhall School of Music and Drama, London 1997-98. Advanced Instrumental Studies. Postgraduate diploma i oboe med tilläggsämnen kammarmusik och tidig dans.

Lite om

Medlem i ”Trollman Quartet” och duon ”con amore”. Har jobbat som orkestermusiker på frilansbasis sedan början av 90-talet med flertalet årskontrakt i både svenska och norska orkestrar. Var medlem av Sven Bergers Convivium Musicum i 5 år och har stor erfarenhet av renässans- och barockmusik, såväl som av den nutida repertoaren.

Har undervisat vid De Geergymnasiet i Norrköping, folkhögskolan i Oskarshamn, Sandnes Videregående skole, Högskolan i Stavanger och St. Sigfrids folkhögskola.

I sommar väntar SmålandsOperans uppsättning av Don Giovanni på Huseby Bruk och en kortare turné med Trollman Quartet.

Kontakta Birgitta
musiklinjen@sigfrid.se

Lena Hoel Aldé
Solosång, masterclass, kammarmusik

lenaHUtbildning
Operahögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Stockholm, samt Ingesunds Musikhögskola

Lite om
Lena Hoel verkade som sopransolist i ledande roller vid Kungl. Operan i Stockholm i 26 år. Roller som Pamina i Trollflöjten, Mimi i La Bohème, Tatjana i Eugen Onegin, hon har också stor erfarenhet av samtida kompositörer som A. Eliasson, S-D Sandström m.fl. Lena har bl.a samarbetat med regissörer som Ingmar Bergman o Lars Rudolfsson.Mycket av hennes hjärta finns hos kammarmusiken, som tagit henne runt om i världen. Även kyrkomusik o ett flertal cd insp. Lena undervisar elever från Operahögskolan i Sthlm, Musikhögskolan i Malmö, Ingesunds Folkhögskola, Lilla Akademien o S:t Sigfrids Folkhögskola. Även operasångare vid Kungl. Operan i Sthlm samt Malmö Operan.

Kontakta Lena
musiklinjen@sigfrid.se

Anders Mårtensson
Sångare/Sånglärare

Utbildning
Kammarmusikerutbildningen- klassisk sång vid Kungliga musikhögskolan. Operastudion vid Göteborgsoperan samt sångpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö.

Lite om
Anders har de senaste 10 åren undervisat vid Musikergymnasiet Rytmus i Stockholm samt Stockholm Musikalartistutbildning/SMU ( Base23).
Som sångare jobbar Anders i båda världarna av sång (klassiska och i popvärlden) via Melodifestivalen (2006 med gruppen Elysion) körat till svenska artister såsom Carola, Sonja Aldén m.fl.

Anders har släppt soloplattor i eget namn och håller på med låtar till nytt album i skrivande stund samt medlem i gruppen MaJoy som släppt ett antal plattor.
Sjunger konserter i alla möjliga och omöjliga former, romanskonserter, konserter med orkester, kyrkomusik.
Anders älskar sång och hans ledord är: Tekniken in i praktiken.

 

Kontakta Anders
musiklinjen@sigfrid.se

Gästlärare

Ett återkommande inslag är workshops och clinics med olika musiker och pedagoger. Vi har bl a haft besök av..

Per Tengstrand, Peter Asplund, Shai Maestro trio, Isabella Lundgren, Lars Jansson Trio, Ewan Svensson, Karin Lundin, Elise Einarsdotter, Mathias Algotsson trio,Maggi Olin, Olle Steinholtz, Yun Kan 3, Per Thornberg, Double Standards, Krister Jonsson, Pärlor för Svin, Mats Bergström och Jonas Nydesjö, Vindla, Carl-Johan Stjernström och Svenska Stråkkvartetten, Stockholms saxofonkvartett, Jonas Nydesjö, Benedicte Haid, Mats Bergström, Pärlor för Svin m.fl.

Tidigare elev

Caroline Karpinskabild karoline (2)

”Musiklinjen på S:t Sigfrids folkhögskola var för mig ett perfekt mellansteg från gymnasiet till musikhögskolan. I två år fick jag möjlighet att skapa och musicera utifrån lust istället för krav,vilket utvecklade mig både som människa och som musiker. Det gav mig kött på benen att klara pressen på musikhögskolan och således ta mig vidare ut till frilanslivet.” 

”Under skolans tvärkonstnärliga kurser som ”Musikalisk verkstad” och ”Scenisk beredskap” föddes många idéer som jag idag inte bara har förverkligat utan dessutom tjänar mitt levebröd på.

Dessutom är många av de vänner jag fick där fortfarande mina närmsta och utgör även en stor del av mitt professionella kontaktnät”

Caroline är violinist/arrangör/kompositör och gick Musiklinjen med klassisk inriktning mellan åren 2005-2007. Hon jobbar idag som frilansmusiker på heltid, främst i Vindla String Quartet som turnerar delvis som klassisk stråkkvartett men har även samarbetat nära artister som Magnus Tingsek, Miriam Aida, Lina Nyberg och Linnea Henriksson. Vid sidan av Vindla skriver Caroline musik för stråkar och är även flitigt anlitad studiomusiker.

Rytmikinriktning

Som rytmikstuderande arbetar du med att på ett koreografiskt sätt uttrycka musik i rörelse. Du får praktisera dina idéer i en större grupp eller individuellt, mot jazz- eller kammarmusikensembler, körer och solister där du uttrycker musiken i rörelse.

Ämnen för rytmik

Som rytmikstuderande arbetar du med att på ett koreografiskt sätt uttrycka musik i rörelse. Du får praktisera dina idéer i en större grupp eller individuellt, mot jazz- eller kammarmusikensembler, körer och solister där du uttrycker musiken i rörelse. På Musiklinjen har du alltid tillgång till levande musik där du arbetar med duktiga musiker. Du får även möjlighet att utveckla ditt klingande instrument.

Rytmik: Ämnet innehåller rytmhärmning, improvisation i rytm & rörelse, udda taktarter, polyrytmik (ex 2 mot 3), uttryck från rörelse till musik, afrocubansk & afrikansk musiktradition, claverytmer samt koordinations- och reaktionsövningar.

Rytmiktillval: Här arbetar vi med rörelseformer som vi bygger på rörelseimprovisationer. Vi lär oss uttrycka musiken koreografiskt och utveckla vår rörelseteknik.

Musikalisk verkstad: I detta ämne ryms andra konstellationer än dem du har i kammarmusik- & jazzensemblerna. Du musicerar i huvudsak på ditt huvudinstrument i vitt skilda genrer: tango, folkmusik, körverk, egna kompositioner, jazzmusiker och klassiska musiker tillsammans. Förutom din spetskompetens får du möjlighet att arbeta över genregränser och med olika typer av musiker, kompositörer och arrangörer. Som musiker måste du kunna fungera i många olika miljöer. Här uppstår ny musik i nya möten.Musiklinjen2

Ensemble- och gruppledning:
Vi arbetar praktiskt med ledarskapet för en grupp/ensemble. I ämnet ingår bl a dirigering och metodik för att bli en tydlig och kreativ musikalisk ledare.

Musikteori: Här studerar du musiklära, satslära och gehör, men även ämnesövergripande mot ett klingande resultat genom arrangemang och komposition.

Scenisk beredskap: Ämnet innehåller scennärvaro, avspänningsteknik, presentationer och drama.

Musikhistoria: Du får bekanta dig med västerländsk konstmusik och jazz utifrån reflektivt lyssnande.

Kompositions-/arrangeringstillval: Genom att fokusera på verk av kända och okända kompositörer av vitt skilda genrer breddar du din kunskap både som kompositör och arrangör, men även som utövande musiker.

Musikteatertillval: På Palladium i Växjö sätter Kronobergs teatergrupp upp en musikteaterföreställning för barn. Om man vill stå på scen som skådespelare eller musiker, komponera musik eller jobba med scenografi och kostym så kan man välja detta som tillval på höstterminen. Föreställningarna brukar visas för ca 1.000 barn varje år och är mycket uppskattade.

Gospeltillval: På vårterminen kan man sjunga och spela gospel. På Gospeltillvalet får man en bred gospelrepertoar och man framträder vid några tillfällen, på eller utanför skolan, under våren.

Musiklinjen i sociala medier

Följ oss på Facebook

icon_instagramFölj oss på Instagram

Musiklinjeansvarig

Sara Wåhlin, linjeföreståndare
Rytmik, scenisk beredskap, kör, musikalisk verkstad

Utbildning
Utbildad på Musikhögskolan i Malmö IE-utbildningen/Rytmik med fördjupningsstudier i jazzsång och musikteater.

Lite om
Arbetar även som sångerska och är verksam i duon ”Röster i Rörelse” samt kvartetten ”Spår”. Sjunger det mesta och har gjort allt från Operaroller till solist i storband. Har också medverkat i barnteateruppsättningar samt skrivit egna barnföreställningar som turnerat med länsmusiken. Vid olika tillfällen även undervisat på Musikhögskolan i Malmö, Linnéuniversitet, Oskarshamns folkhögskola.

Kontakta Sara
musiklinjen@sigfrid.se
070-252 84 49

Mats Nilsson
Jazzansvarig

Utbildning

Utbildad på musiklinjen på Skurups folkhögskola samt lärarutbildning på musikhögskolan i Malmö och verksam som frilansmusiker i Sydsverige. Har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bl.a. Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Lite om

Pianist verksam även som frilansmusiken i Sydsverige. Mats har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bland andra Nils Landgren och Isabella Lundgren.

 

Gästlärare

Ett återkommande inslag är workshops och clinics med olika musiker och pedagoger. Vi har bl a haft besök av..

Per Tengstrand, Peter Asplund, Shai Maestro trio, Isabella Lundgren, Lars Jansson Trio, Ewan Svensson, Karin Lundin, Elise Einarsdotter, Mathias Algotsson trio,Maggi Olin, Olle Steinholtz, Yun Kan 3, Per Thornberg, Double Standards, Krister Jonsson, Pärlor för Svin, Mats Bergström och Jonas Nydesjö, Vindla, Carl-Johan Stjernström och Svenska Stråkkvartetten, Stockholms saxofonkvartett, Jonas Nydesjö, Benedicte Haid, Mats Bergström, Pärlor för Svin m.fl.

Kompositionsinriktning

Som kompositionsstuderande har du en viktig roll i musiklinjens arbete. Egna kompositioner, arrangemang, bearbetningar – musiklinjen behöver regelbundet musik till en uppsjö av olika typer av konserter. Undervisningen bygger på det praktiska lärandet: allt som skrivs ska spelas!

Ämnen för komposition

Som kompositionsstuderande har du en viktig roll i musiklinjens arbete. Egna kompositioner, arrangemang, bearbetningar – musiklinjen behöver regelbundet musik till en uppsjö av olika typer av konserter. Undervisningen bygger på det praktiska lärandet: allt som skrivs skall spelas! På S:t Sigfrids folkhögskola har du nämligen något som få andra kompositionsutbildningar har – i dina studiekamrater har du duktiga musiker som uppför dina alster.

Kompositions-/arrangeringstillval: Genom att fokusera på verk av kända och okända kompositörer av vitt skilda genrer breddar du din kunskap både som kompositör och arrangör, men även som utövande musiker.

Musikalisk verkstad: I detta ämne ryms andra konstellationer än dem du har i kammarmusik- & jazzensemblerna. Du musicerar i huvudsak på ditt huvudinstrument i vitt skilda genrer: tango, folkmusik, körverk, egna kompositioner, jazzmusiker och klassiska musiker tillsammans. Förutom din spetskompetens får du möjlighet att arbeta över genregränser och med olika typer av musiker, kompositörer och arrangörer. Som musiker måste du kunna fungera i många olika miljöer. Här uppstår ny musik i nya möten.

Ensemble- och gruppledning: Vi arbetar praktiskt med ledarskapet för en grupp/ensemble. I ämnet ingår bl a dirigering och metodik för att bli en tydlig och kreativ musikalisk ledare.

Musikteori: Här studerar du musiklära, satslära och gehör, men även ämnesövergripande mot ett klingande resultat genom arrangemang och komposition.

Scenisk beredskap: Ämnet innehåller scennärvaro, avspänningsteknik, presentationer och drama.

Rytmik: Ämnet innehåller rytmhärmning, improvisation i rytm & rörelse, udda taktarter, polyrytmik (ex 2 mot 3), uttryck från rörelse till musik, afrocubansk & afrikansk musiktradition, claverytmer samt koordinations- och reaktionsövningar.

Jazzteori: Här får du lära dig om harmonier och skalor som blivit vanliga inom jazzgenren. Du lär dig tyda ackordsanalys samt att med hjälp av gehöret känna igen jazztypiska ackord och ackordvändor. Du får också utveckla dina färdigheter i att planka och transkribera musik.

Musikhistoria: Du får bekanta dig med västerländsk konstmusik och jazz utifrån reflektivt lyssnande.

Musikteatertillval: På Palladium i Växjö sätter Kronobergs teatergrupp upp en musikteaterföreställning för barn. Om man vill stå på scen som skådespelare eller musiker, komponera musik eller jobba med scenografi och kostym så kan man välja detta som tillval på höstterminen. Föreställningarna brukar visas för ca 1.000 barn varje år och är mycket uppskattade.

Gospeltillval: På vårterminen kan man sjunga och spela gospel. På Gospeltillvalet får man en bred gospelrepertoar och man framträder vid några tillfällen, på eller utanför skolan, under våren.

 

 

musik 001

Musiklinjen i sociala medier

Följ oss på Facebook

icon_instagramFölj oss på Instagram

Musiklinjeansvarig

Sara Wåhlin, linjeföreståndare
Rytmik, scenisk beredskap, kör, musikalisk verkstad

Utbildning
Utbildad på Musikhögskolan i Malmö IE-utbildningen/Rytmik med fördjupningsstudier i jazzsång och musikteater.

Lite om
Arbetar även som sångerska och är verksam i duon ”Röster i Rörelse” samt kvartetten ”Spår”. Sjunger det mesta och har gjort allt från Operaroller till solist i storband. Har också medverkat i barnteateruppsättningar samt skrivit egna barnföreställningar som turnerat med länsmusiken. Vid olika tillfällen även undervisat på Musikhögskolan i Malmö, Linnéuniversitet, Oskarshamns folkhögskola.

 

Kontakta Sara
musiklinjen@sigfrid.se
070-252 84 49

Mats Nilsson
Jazzansvarig

Utbildning

Utbildad på musiklinjen på Skurups folkhögskola samt lärarutbildning på musikhögskolan i Malmö och verksam som frilansmusiker i Sydsverige. Har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bl.a. Nils Landgren och Isabella Lundgren.

Lite om

Pianist verksam även som frilansmusiken i Sydsverige. Mats har tjänstgjort på Gotlandsmusiken och framträtt med bland andra Nils Landgren och Isabella Lundgren.

 

Lärare komposition

Gästlärare

Ett återkommande inslag är workshops och clinics med olika musiker och pedagoger. Vi har bl a haft besök av..

Per Tengstrand, Peter Asplund, Shai Maestro trio, Isabella Lundgren, Lars Jansson Trio, Ewan Svensson, Karin Lundin, Elise Einarsdotter, Mathias Algotsson trio,Maggi Olin, Olle Steinholtz, Yun Kan 3, Per Thornberg, Double Standards, Krister Jonsson, Pärlor för Svin, Mats Bergström och Jonas Nydesjö, Vindla, Carl-Johan Stjernström och Svenska Stråkkvartetten, Stockholms saxofonkvartett, Jonas Nydesjö, Benedicte Haid, Mats Bergström, Pärlor för Svin m.fl.

 

Jonas Nydesjö – arrangör, kompositör, dirigent

”Mina studier på S:t Sigfrids folkhögskola lade den perfekta grunden för mitt musikaliska skapande. Mötet med musiker från vitt skilda genrer och möjligheten att arbeta med dem i mina projekt var en fantastisk möjlighet och en viktig grogrund för det som nu är mitt yrke.”

Ansökan

Sista ansökningsdag är den 24 mars 2017 (vill du söka efter detta datum, mejla till musiklinjen@sigfrid.se). Som del i antagningen genomförs ett obligatoriskt antagningsprov två av dagarna 4-6 april 2017. I mån av plats gör vi en andra antagning till höstens musiklinje i början av juni 2017. Skolan kan erbjuda ackompanjemang vid antagningsproven om noter sänds in samtidigt med anmälan.

Du söker via Schoolsoft, se länken nedan. Har du inloggning till Schoolsoft sedan tidigare kan du använda den. Annars ombeds du att skapa ett inloggning.

Tillsammans med din ansökan vill vi att du bifogar:
– personligt brev
– personbevis
– betyg eller individuell studieplan
– referens

Noter till ditt antagningsprov skickas in i samband med din ansökan och tas endast emot i pappersform märkta med namn, inriktning och instrument. Detta gäller alla inriktningar.

Noterna skickas till:
Antagning Musiklinjen
S:t Sigfrids folkhögskola
Kronoberg 352 63 Växjö

Till proven skall du ta med ett foto på dig själv. Priset för antagningskursen är 300 kr och inkluderar kost och logi.

Ladda ner noter till inträdesprov, jazz.
Noter inträdesprov

Ladda ner noter för inträdesprov, piano.
Obl. stycke Piano Folkevise, E. Grieg kopia

Ladda ner noter för inträdesprov, sång.
Obl stycke sång Almqvist – Den lyssnande Maria

Ladda ner noter för inträdesprov, violin.
Obligatoriskt stycke violin

 

För att bli antagen till en ny termin får det inte finnas några skulder till skolan från tidigare terminer.

Information om antagningsproven.

Antagningsdagarna är 4-6 april 2017. För att du ska få möjlighet att lära känna vår skola så får du övernatta och vara med om en av musiklinjens konserter under de två dagar du söker, samt ta del av skolans atmosfär.

Under antagningsdagarna kommer du få göra instrumentalprov, teoriprov, rytmik- och ensembleprov. Rytmik- och ensembleprovet sker i grupp och kräver ingen förberedelse.

 

Klassisk inriktning
Välj två låtar från olika epoker. Önskas ackompanjemang skickar du noter, (se ovan).
Obligatoriska stycken endast för sång, violin och piano.

Jazzinrikting
Välj en valfri jazzlåt samt en av följande obligatoriska låtar som framförs tillsammans med en kompgrupp:
Instrumentalister – There Is No Greater Love, All Blues , Blue in green , Night In Tunisi
Sångare – Alice In Wonderland, The Nearness Of You , The way you look tonight , I Could Write A Book
Noterna finns på hemsidan.
Du väljer själv tempo, tonart och form. Framförandet ska innehålla temapresentation och improvisation. Om du väljer annan tonart än den noterade, så skickar du transponerad ackordanalys.

Kompositionsinriktning
Skicka 2-3 exempel på vad du komponerat/arrangerat. Märk noterna med Ditt namn.
Du kommer även få göra ett instrumentalprov som du förberett på valfritt instrument.
Önskas ackompanjemang skickar du noter. (se ovan)

Rytmikinriktning
Välj ett eget stycke inspelad musik. Skapa en rörelseform/koreografi där Du uttrycker musiken i rörelse. Du kommer även få göra ett instrumentalprov som du förberett på valfritt instrument. Önskas ackompanjemang skickar du noter. (se ovan)

Studentinformation

Skolan där kunskap och människor växer

Du som fyllt 18 år är välkommen att söka till oss.

Du som vill studera på allmän kurs måste ha fyllt 18 år det kalenderår som kursen börjar. För dig som vill studera på någon av våra särskilda kurser finns det olika krav på förkunskaper.

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Det du betalar för är mat, boende, material och vissa studieresor. Vår folkhögskola är en internatskola, därför deltar också externatelever i lunch och kaffe. Enstaka måltider eller enbart rum kan skolan inte erbjuda.

Som studerande på folkhögskola är du, beroende på ålder, berättigad till studiehjälp (under 20 år) eller studiemedel (gymnasienivå) från och med höstterminen det år du fyller 20 år. Läs mer om detta under avsnittet studiernas finansiering.

Inom folkhögskolan utgår vi på ett särskilt sätt från dina behov, förkunskaper och erfarenheter. Vårt mål är att du både ska få ökade kunskaper och att du ska få växa som människa.

Som studerande hos oss har du också möjlighet att bo på skolans internat, se boende.

Du kanske har frågor om vad som händer om en kurs ställs in, vilka regler som gäller på internatet? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som studerande? Läs mer i avsnittet Studeranderätt på S:t Sigfrids folkhögskola.

 

Läsårstider 2017-2018

 

Höstterminen pågår 21/8 – 22/12 

Höstlov v. 44

Vårterminen pågår 8/1 – 8/6

Sportlov v. 8

Påsklov v. 13

Lovdagar 30 april- 1 maj, 10- 11 maj, 6 juni

Studiekostnader 2017-2018

Kost

Externatelever betalar 1670 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån) för förmiddagskaffe och lunch (obligatoriskt för alla).

Internatelever betalar 3240 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån) för frukost, förmiddagskaffe och lunch, samt vissa måltider under helgerna. För både externat- och internatelever ingår vissa fester och gemensamma arrangemang.

Därför har vi obligatoriska måltider

Boende Kostnaden för logi är 2090 kr/månad (ht=4 mån, vt=4,5 mån). Logi avser enkelrum med god standard. Uppsägningstiden är en månad.

OBS! Enstaka måltider eller enbart rum kan skolan inte erbjuda. Det finns möjlighet till att laga kvällsmat. Folkhögskolan är en internatskola, därför ska också externatelever delta i lunch och kaffe.

Övriga avgifter

Bekräftelseavgift – 300 kr för att bekräfta din plats när du blivit antagen. Den är en förskottsbetalning för kosten (återbetalas ej vid återbud eller avbrott).

Serviceavgift – här ingår olycksfallsförsäkring, internet, kostnader för vissa resor, gemensamma sociala aktiviteter och studiebesök och för skolan gemensamma aktiviteter. Serviceavgiften är 730 kr/termin för musiklinjen.

Kopieringsavgift – Kopieringsavgiften är 250 kr/termin för musiklinjen.

Läroböcker/kopior säljs genom skolan och faktureras under terminen.

Fakturan – Dina kostnader delas upp i fyra fakturor per terminen med förfallodagar:
Höstterminen: 31/8, 30/9, 31/10 och 30/11.
Vårterminen: 31/1, 28/2, 31/3 och 30/4.

Justering av fakturainbetalningar: Hela serviceavgiften läggs på första fakturan.

Reservation för ändringar.