ÅTERBRUK & HÅLLBART BYGGANDE 2017

Information om Återbruk & Hållbart byggande 2017

Kursen börjar 6 mars 2017 med en uppgift som görs på distans. Första fysiska samlingen är 20-25 mars. Se schemat nedan.

Återbruk

Kursen vänder sig till dig som under ett år vill:

  • Praktiskt lära dig att bygga ett litet hem.
  • Få självförtroende att börja bygga & kunskapen att göra ekologiska och resursmedvetna val i ditt eget husprojekt. Vi tror att du kanske har drömmar om att bygga ditt eget hem och en stark tro att det måste finnas något hållbart, billigt och resursmedvetet sätt att bygga det på.
  • Kursen vänder sig till dig som är kritisk till dagens byggande och blir nyfiken av frågan: Hur påverkar mitt val av boende globala resurser, samhällsutveckling, ekonomi och hälsa?

Syfte

Syftet är att stödja och möjliggöra ett kritiskt förhållningssätt till samhälleliga system och kulturella normer som präglar våra personliga val och uppmuntra en blick av samband. Det gör vi genom att fördjupa oss både praktiskt och personligt i frågor om resursmedvetet levnadssätt, ekologiskt och hållbart boende och husbyggande med återanvända & ekologiska material. Vi kommer att titta på husbyggande utifrån ekonomi, teknik, formgivning, klimat, energi, hälsa, leverne, omställning och samhällsförändring.

Om utbildningen

Kursen drivs av S:t Sigfrids Folkhögskola i samarbete med föreningen Tyrolens Vänner och det sociala företaget Macken Växjö som är initiativtagare till kursen som startade 2014. I utbildningen varvas teori och reflektion med praktik. Den teoretiska & praktiska undervisningen äger rum på folkparken Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta. Macken bidrar även med återvunnet byggmaterial som samlas in på Mackens insamlingscentral i Växjö.

Mer info om Tyrolen: www.tyrolen.se & www.facebook.com/tyrolerhatt). 

Mer info om Macken: www.macken.coop www.facebook.com/Macken-Växjö-269400443176349.

Mer info om S:t Sigfrid: www.sigfrid.se & www.facebook.com/sigfrid.se

Läroprocess

Samarbete och teambaserat lärande – vi lär av varandra och tillsammans. Vi bygger hus ihop och därför är samarbete och ledarskap viktiga delar i kursen.

Action learning –  Vi tror vi lär oss allra mest när vi varvar praktiskt görande med reflektion.

Misstagens pedagogik – Vi vill ge plats att våga testa, misslyckas och pröva oss fram.

Integrerande – Vi vill hjälpa deltagare att integrera insikter och ny kunskap i sitt liv.

Om husen

Vilka material vi arbetar med är beroende av tillgången till återvunnet material. Vi arbetar främst med trä och i år ett speciellt fokus på mobilt boende.

Målet är att bygga tre små (ca 15 kvm) flyttbara bostadshus för åretruntboende. Husen kommer att byggas i team.

Husen som byggs ägs av Tyrolen och är ett delprojekt i uppbyggnaden av ett framtida vandrarhem.

Kurstider 2017

Kursen är en distanskurs på halvfart med 7 träffar (vanligtvis måndag-lördag). Du förväntas göra olika uppgifter enskilt och i grupp, både praktiska, reflekterande och undersökande mellan träffarna. Kursen avslutas med ett eget individuellt projekt där du praktisk fördjupar dig. Det kan exempelvis vara ett eget byggprojekt, volontär i någon annans, fördjupning i en speciellt byggnadsmetod med mera.

Man kan inte bygga på distans – det innebär att alla deltagare är med vid varje tillfälle.

Du som deltagare kan ansöka om ledighet vid något enstaka tillfälle. Max 20 % frånvaro för att bli godkänd på kursen krävs.

Kursen börjar 6 mars 2017 med en uppgift som görs på distans. Första fysiska samlingen är 20-25 mars. Se schemat nedan.

Preliminärt schema

20-25 mars Återbruk tillfälle 1

18-22 april Återbruk tillfälle 2

15-20 maj Återbruk tillfälle 3

12-17 juni Återbruk tillfälle 4

21-23 augusti Återbruk tillfälle 5 Obs. kortvecka.

18-23 sept Återbruk tillfälle 6

24 sept Utställning

25 sept-15 dec Eget arbete/projekt på deltid

16-17 dec (lördag-söndag) Återbruk tillfälle 7 Avslutning

Återbruk på sociala medier

Följ bygget av de tre husen på facebook och instagram. Tryck på ikonerna för att komma till respektive sida.

icon_instagram

 

 

 

Reportage från SR P1

I programmet Godmorgon Världen kan du lyssna på ett reportage om trenden med mikroboende och intervju med Maria Richter Simsek, som varit initiativtagare och handledare till Återbrukskursen.

Lyssna här >>

Tiny House

Vi hämtar inspiration ifrån

Tiny House /Hus på hjul? är en arkitektur och en växande samhällskritisk rörelse som förespråkar att leva enkelt i små hus. Man föredrar ofta design framför storlek, där möbler och ting har flera användingsområden och syften. Tiny houses är en reaktion på den ekonomiska krisen och den ökad konsumtion och använding av naturresurser som stora hem innebär. Mindre hem har mindre ekologisk påverkan på naturen och möjliggör alternativa levnadssätt.

Mer inspiration  »

Lärare

Stephan Hruza
kursansvarig

Stephan Hruza är kursansvarig och har tidigare hällt i den praktiska handledningen, undervisat i konstruktionslära, byggteknik och formgivning. Han är utbildad möbelsnickare, möbelformgivare och byggnadssnickare är verksam på Macken ekonomisk Förening med ansvar för b.l.a. Macken Design. Undervisa på Linnéuniversitet på Designlinjen för hålbar utveckling.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Stephan.
Kontakta Stephan
stephan.hruza@macken.coop

Bo Rutter
byggansvarig

Driver eget företag som snickare och konstnär. Kommer att stå för praktisk handledning av byggprocessen, byggteknik och konstnärlig handledning.”

Har du frågor är du välkommen att kontakta Bo.
Kontakta Bo

+46 (0) 736455653

www.Flickr.com/borutter

Maria Richter Simsek, kursansvarig

Maria Richter Simsek leder läroprocessen och undervisar i samarbete, ledarskap och kreativitet. Hon har bakgrund som processledare, projektledare och är utbildad Kaospilot.

Hon har byggt ett eget Tiny House, där hon idag bor offgrid.
Har du frågor är du välkommen att kontakta Maria.
Kontakta Maria
maria.richter.simsek@gmail.com

Kursens ämnen

Grundläggande byggkunskap och konstruktion
Återanvänding och konsumtion
Teckning, perspektivritning, modellbygge
Rumslighet & formgivning
Hållbarhetskunskap: Klimatproblematiken och andra miljöutmaningar studeras ur ett helhetsperspektiv på hållbar utveckling
Materialkunskap & verktygshantering
Ekologi och permakultur
Livsfilosofi & samhällsförändring
Samarbete och ledarskap

Ansökan

Ansökan görs senast den 16 januari 2017. Vi ser fram emot att läsa din ansökan!

Efter detta datum kan man söka till eventuella återbudsplatser.

Din ansökan

Gemensamt för Sveriges folkhögskolor är att man numera ansöker till kurser och utbildningar via Schoolsoft. Klicka på länken nedan.

Ansökan ska också kompletteras med ett personligt brev (helst pdf) som innehåller följande.

A. Namn, adress, e-post och mobilnummer.

B. Ett personligt brev där du också svarar på några frågor (max två A4-sidor inklusive den kreativa uppgiften)

  1. Vad inspirerar dig just nu inom området för återbruk, hållbarhet och byggande? Det kan vara personer/företag/organisationer med mera.
  2.  Vi reser till framtiden & kursen Återbruk 2017 har avslutats. Du ligger i din hängmatta och tänker tillbaka på året som gått. Vad är det viktigaste du lärt dig under kursen? Vad har utmanat dig mest under året?
  3. Kreativ uppgift: Finn intressanta organiska former i naturen. Reflektera i skiss hur dessa former skulle kunna inspirera en byggnad?
  4. Hur har du hört talas om kursen Återbruk?

 

Intervju och antagning

Steg1: Ansök digitalt inkl personligt brev senast 16:e januari 2017. Obs. Är din ansökan inte fullständig kan du inte bli antagen. 

Steg 2: Intervju via Skype. Vi gör ett urval utifrån din skriftliga ansökan och kontaktar dig som går vidare till intervju via e-post. Obs. alla som ansöker blir inte intervjuade. Om du missar detta mail har vi tyvärr inte möjlighet att göra intervju senare. Intervjun sker via Skype eller telefon vid en avtalad tid. Då har du möjlighet att ställa frågor till kursledarna. Syftet är att få lära känna dig som söker kursen och förstå din motivation. Syftet är också att ge en bild av kursens innehåll och pedagogik.

Steg 3: Du som blivit antagen kontaktas via e-post eller brev.

Senast tre veckor efter sista ansökningsdagen får du e-post eller brev om du har blivit antagen till kursen. Om du inte blivit kontaktad via e-post eller brev är du inte antagen eller placerad i reservkön.

Vi gör ett urval utifrån motivation och en idé om gruppdynamik. Vi tror att en grupp med olika erfarenheter och bakgrund lär mer tillsammans. Tappa inte modet om du inte kommer in i år, sök igen!

Ansökan

Skicka in ansökan senast 16 januari 2017.

Ansökan ska vara komplett ifylld med personbevis och det personliga brevet.

En  hälsodeklaration fylls i i samband med kursstart.

Kostnader

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri, du betalar för läromedel samt en bekräftelseavgift. Kostnaden för mat och logi står deltagaren själv för.

Kostnad för mat och logi
Varje deltagare står för den egna kosten och login. Kost och viss logi kan eventuellt erbjudas via Tyrolen. Mer information om detta kommer inom kort.

Övriga kostnader
Registreringsavgift – du betalar en avgift på 320 kr för att bekräfta din plats när du blivit antagen. Avgiften är en förskottsbetalning för registrerings- och serviceavgift: Den betalas i förskott men återbetalas ej vid återbud eller avbrott.
Serviceavgift – 220 kr/termin. I serviceavgiften ingår försäkring och vissa gemensamma aktiviteter.
Kopieringsavgiften är 100 kr/kurs.

Läroböcker
Kostnaderna för eventuell kurslitteratur mellan 500 och 1 500 kr.

*Med reservation för ändringar.

Utrustning

Till första samlingen måste du har med dig arbetskläder inkl skyddsskor/hörselskydd.

Har du dessutom skruvdragare, hammare, handsåg, tumstock kan du ta med dig detta, annars kan du avvakta tills efter första samlingen.

OBS bygget sker till största delen utomhus. Kläder efter väder!